Cenaclul literar «Noduri si Semne» NODURI ŞI SEMNE Cenaclul literar «Noduri si Semne»
Cenaclul literar «Noduri şi Semne» - «La extrema oricarui gand este un suspin.» - [Paul Valery]
NOUTĂŢI POEZIE PROZĂ ESEU TEATRU UMOR DIVERSE BIBLIOTECĂ
HOME
CREAŢII LITERARE
Autori-Texte-Opinii
Adaugă un text
Modifică/Şterge text
Modifică/Şterge opinie
ÎNREGISTRĂRI
Înscrie-te!
Modifică înscrierea
Şterge înscrierea
Schimbă parola
NOUTĂŢI
Ultimul text plasat
Ultimul autor înscris
Lista textelor
Lista comentariilor
OPINIA TA
Spune-ţi părerea!
NOU! NOU! NOU!
Termeni & Condiţii
Link-uri utile
Vrei un site personal?
CyberPoems
Poeme cibernetice
Soft nominalizat la Concursul Naţional de e-content, mai-2005
[Free download]
SITE-URI PRIETENE
»  Portal de divertisment
»  Anticariat online
»  Poeme cibernetice
»  Meditaţii, meditatori
»  AnteCV - Testare online
»  Management sexual
»  Testare/evaluare offline
»  Pro LOTO 6/49, 5/40
  Vizitatori:  20523806  
  Useri online:   2  
Cenaclul «Spune ceva»

Revista literara BOEMA

Filme si aplicatii multimedia educationale

DONATI
PENTRU CULTURĂ


Anunţuri: Antologie literară colectivă  

Opinii
Nume logare (pseudonim):
Parola:
Text opinie (max.512 caractere):
Au mai rămas: caractere!
Autor: Branescu Isabela ( bis ) - [ POEZIE ]
Titlu: final de roman
Pentru tine, cel care vei dori sã înţelegi ce s-a întâmplat, nu va fi simplu. Nu cãuta înţelesuri ascunse, acceptã sensul care se va cuibãri în mintea ta. Şi nu-ţi imagina cã ai înţeles, pentru cã trecutul nu a fost foarte clar nici pentru ei şi cred cã mirarea lor o depãşea deseori pe a noastrã. Iubesc trecutul aşa cum a fost. Pentru poezia pe care au scris-o cu umbrele lor zidite în temniţe, aş vrea sã aflu dacã adevãrul lor poate fi şi al nostru, sã mã las condusã în liniştea acestei zile de primãvarã prin labirintul vremurilor trecute şi sã gãsesc cãrarea lor. Mi-este teamã cã mã voi rãtãci, cã paşii vor alege cãrãri diferite şi adevãrul meu… Adevãrul este o monedã cu douã feţe? Are doar douã sau are mult mai multe? Acele faţete, multiple valenţe ale realitãţii timpurilor ascunse de praful pe care de o vreme încercãm sã îl înlãturãm, reprezintã un tot unitar. Segmentat devine ilizibil. Fãrã limite şi restricţii, aşa trebuie sã fie alegerile noastre. Fãrã descoperiri eşalonate, fãrã recuperãri ale faptelor care ne bucurã şi trecerea sub tãcere a celor care aduc semne de întrebare. Pot fi revoltãtoare, pot fi încrâncenate sau numai pãreri ale pãrerilor lor. Pentru cei care acum trãiesc într-o lume a posibilului, tangibilitatea cu existenţa acelor vremuri devine stranie. Am renunţat la nu şi mã gãsesc în imposibilitatea de a cerne. În sita mea nu se vor opri aspecte care încep cu negarea. Trãiesc şi eu în lumea posibilului. Am şi eu dreptul de a crede cã pot alege, aleg în consecinţã sã renunţ la a cerne. Le ambalez şi le compun în adevãruri egale, credibile.
Iubesc trecutul aşa cum a fost. Dacã trecutul ar fi fost altfel, cum ar fi arãtat viaţa noastrã astãzi? Imaginaţi-vã un cearşaf uriaş aşternut peste întreg timpul trecut. În fiecare cearşaf apare o gaurã la un moment dat. Timpul este o maşinã de spãlat foarte rigurosã. Va curãţa adevãrul cu fiecare depãrtate de momentul ales. Îl va purifica şi breşele ivite, prin care noi îl vom descoperi, vor fi asemenea gãurilor din cerceafurile care însoţeau demult cunoaşterea femeii alese hinduse. Obicei despre care am aflat cu mirare dar care a deschis drumul spre un altfel de întrebare. Este acesta drumul cãtre cunoaştere? Poate fi. Chiar şi pentru ei timpul a modelat farmecul cunoaşterii! era modul în care o declaraţie de dragoste devenea un univers al rãbdãrii, al bucuriei necunoaşterii, al misterului. Ar fi posibil sã cercetãm şi noi trecutul prin mica spãrturã ivitã în timp? Sã ne îndrãgostim de el? O breşã în pâcla trecutului mã poate conduce cu paşi şovãielnici. Dar mã conduce şi asta face totul foarte ademenitor. Şi dacã aceastã breşã ar fi absentã? Timpul tuturor posibilitãţilor este cel pe care îl trãim acum şi înclinã balanţa. Se protejau descoperind segmente ale corpului lor care devenea astfel instrumente de mãsurã. Purtãtoare de valori. Dragostea se instala fãrã putinţa renunţãrii deşi în momentul cãsãtoriei aflau alãturi fãpturi care uneori nu puteau fi numite frumoase. Dar dragostea se referã la frumuseţe? Toate femeile au aceastã şansã? Gratuitate care ar putea fi eliminatã de naturã! Rãspunsul înclinã din nou balanţa.
Nu a fost niciodatã o poveste. Este istoria unei vieţi concentrate în vise, într-un mic bulgãre care nu vrea sã se risipeascã. Am gãsit o stare pe care nu vreau sã o pierd. Am primit rãspunsul. Tu nu existai când s-a fãcut adopţia tatei, pentru cã nu este consemnat nicãieri numele tãu. Considerau cã eşti mort. În consecinţã, nu conteazã ce spune certificatul. Este aşa cum ar fi spus tata, este aşa cum am crezut întotdeauna.
Nu, nu este semnãtura ta pe nici un document. Pentru ei nu existai. În consecinţã tata ar fi avut dreptate, dacã nu ar fi murit înainte de vreme, aşa cum au murit şi ceilalţi doi fraţi, distruşi de jivina captivã în trupul lor care îi sfârteca în fiecare zi a vieţii, pânã la epuizare. Fiecare are fiara lui care are bârlogul adânc ascuns în suflet, nu poate fi vãzutã de ceilalţi, nu poate fi alungatã. Unii reuşesc sã negocieze, mai câştigã o lunã, un an, un ultim fum al unei ultime ţigãri.
Ce cred ceilalţi este mai puţin important. Am primit rãspunsul pe care l-am cãutat.
Mai este o singurã paginã pe care trebuie sã o citesc. Numai una. În data de 10 noiembrie 1977 se redacteazã cererea de închidere a urmãriri dosarului informativ nr. 1076, deschis la 10 decembrie 1971. Dupã elemente descriptive pe care nu le mai reproduc, se confirmã decesul prin infarct, la 20 septembrie 1977, în urma unui atac de cord. Domnilor, pentru cã tovarãşi nu vã pot spune, aţi primit aprobarea sã închideţi urmãrirea dosarului informativ, aţi consemnat şi în dosarul Aldea, aşa cum vã cerea colonelul cu semnãturã indescifrabilã?
Soarele este acum deasupra capului. Se adunã în jurul copacului bãtrân. Un cireş cu trunchiul gros şi coroanã bogat ramificatã troneazã în grãdina din spatele casei. Îl gãsiserã acolo când se mutaserã, cu mulţi ani în urmã. Nu ştiau ce vârstã are. Şi nici nu voiau sã afle. Se amãgeau îmbãtrânind odatã cu el. Dar nu ştiau ce vârstã are şi sperau sã uite şi ce vârstã aveau ei. Dacã el rezista, pentru ei nu mai era niciun pericol. Mai aveau vreme sã se întrebe, sã cerceteze… Tãiaserã de curând o cracã mare şi opriserã dezechilibrarea trunchiului care privea cu insistenţã spre pãmânt. Nu mai era în pericol, mai rezista o vreme şi se puteau bucura de cireşele lui dulci şi cãrnoase. Prea cãrnoase, se gândea în fiecare primãvarã, observând înţepãturile gâzelor mici, triunghiulare care se învârteau în jurul copacului. Nenumãrate înţepãturi descoperea apoi în fiecare fruct. Trebuie sã le mãnânc înainte de a vedea cât de cãrnoase au devenit! Refuzaserã sã stropeascã cireşul cu mulţi, mulţi ani în urmã. Primãvara îl încãrca de flori firave care în scurt timp deveneau fructe mici verzi, apoi se pârguiau şi le iubeam textura asprã dar zemoasã, culoarea jumãtate roşie, jumãtate verde, gustul puţin amãrui care devenea apoi inconfundabil.
Iubesc soarele care se aşeza deasupra copacului. Trebuie sã stau cu gâtul rãsucit, încercând sã prind ochiul dumnezesc care-mi zâmbeşte din înaltul cerului. Încerc sã vãd dacã umbra mã însoţeşte, numai cã nu se iveşte nicãieri. Se ascunsese în trunchiul cireşului şi nu voia sã se desprindã. Se lipise acolo, se rãsucise pe fiecare creangã şi se adâncise odatã cu rãdãcinile pe care nu i le vedeam. Erau acolo, ascunse, obosite, dar adânc legate de pãmânt.Nr Comentarii Comentatori
[ HOME ]
Cenaclul Literar Online
«Noduri şi Semne»
Revista Boem@
EXPOZIŢIE DE CARTE
ASPRA, Simfonia cuvintelor, antologie colectiva, Ed. InfoRapArt, Galati, 2010
ANTOLOGIE LITERARĂ
Arhiva de ANTOLOGII
FESTIVALUL ASPRA 2014
Biblioteca CENACLULUI
Cărţi publicate de membri
ACTIVITATE LITERARĂ
Arhivă IMAGINI
ATELIER LITERAR
Dicţionar de tehnici
Figuri de stil
Starea poeziei
Literatura fantastică
Curente literare
Reguli de ortografie
Ghid de exprimare
Contact
Istoria cenaclului
Membrii cenaclului
PUBLICÃ ŞI TU!
ONOMANTIA
MĂREŢIA OMULUI
MenStrict
Cel mai util cadou pentru iubita ta!
[ Free download]
Revista literara BOEMA
Editura InfoRapArt

OPINII
Opiniile sau punctele de vedere întâlnite aici aparţin celor care le-au exprimat.
POEZIE      PROZĂ      ESEU      TEATRU      UMOR      DIVERSE      BIBLIOTECĂ
Contact: webmaster@inforapart.ro              Copyright © 2002 - ANA & DAN