Cenaclul literar «Noduri si Semne» NODURI ŞI SEMNE Cenaclul literar «Noduri si Semne»
Cenaclul literar «Noduri şi Semne» - «Poate putem afla ce suntem, dar nu vom sti niciodata ce putem fi.» - [Shakespeare]
NOUTĂŢI POEZIE PROZĂ ESEU TEATRU UMOR DIVERSE BIBLIOTECĂ
HOME
CREAŢII LITERARE
Autori-Texte-Opinii
Adaugă un text
Modifică/Şterge text
Modifică/Şterge opinie
ÎNREGISTRĂRI
Înscrie-te!
Modifică înscrierea
Şterge înscrierea
Schimbă parola
NOUTĂŢI
Ultimul text plasat
Ultimul autor înscris
Lista textelor
Lista comentariilor
OPINIA TA
Spune-ţi părerea!
NOU! NOU! NOU!
Termeni & Condiţii
Link-uri utile
Vrei un site personal?
CyberPoems
Poeme cibernetice
Soft nominalizat la Concursul Naţional de e-content, mai-2005
[Free download]
SITE-URI PRIETENE
»  Portal de divertisment
»  Anticariat online
»  Poeme cibernetice
»  Meditaţii, meditatori
»  AnteCV - Testare online
»  Management sexual
»  Testare/evaluare offline
»  Pro LOTO 6/49, 5/40
  Vizitatori:  15606890  
  Useri online:   16  
Cenaclul «Spune ceva»

Revista literara BOEMA

Filme si aplicatii multimedia educationale

DONATI
PENTRU CULTURĂ


Anunţuri: Antologie literară colectivă  
Autor: Nucu Morar ( nuculus ) - [ PROZA ]
Titlu: Sunt un ronin
Un ronin care merge din sat în sat sau la periferia oraşelor, doarme pe unde apuca, mãnâncã ce se gãseşte. Haine mele sunt deja prea vechi şi prea rupte sa mai aminteascã de samuraiul care am fost. Nu cerşesc însa primesc cu bucurie o pomana. Maeştrii mei sunt deja bãtrâni sau chiar morţi, multi dintre ei au sfârşit ca mine, ronini hoinari fãrã de angajament.
Sabia mea veche cãlita în lupte legendare încã mai taie capetele vrãjmaşilor. Trupul îmi este plin de cicatricile luptelor duse, toate câştigate. Cel mai rãu ma dor rãnile din spate, rãni fãcute de camarazii mei care m-au înjunghiat las . Am purtat rãzboaie mari şi lungi pentru sogunul meu, am ieşit învingãtori, am sãrbãtorit, am ras şi ne-am desfãtat în lux. Vremurile alea au trecut. Sogunul meu a îmbãtrânit si au venit alţii mai tineri, nu m-au vrut, m-au aruncat ca pe un câine in strada ca şi cum niciodatã nu as fi luptat pentru ei. Bãtrânul sogun m-ar fi ţinut chiar şi numai pentru amintirea vremurilor de glorie însa cei tineri i-au spus ca sunt o povara, un cal mort, un ghinion. Asa ca în cele din urma am ajuns un ronin. In cele din urma l-au fãcut pe bãtrân sa-şi facã seppuku ca sa nu-i mai încurce.
Maeştri mei m-au învãţat sa mânui bine sabia, apoi am învãţat tehnica şi strategie, am fost avansat repede. Unde era lupta mai grea acolo ma trimiteau, nu mai pridideau cu laudele şi cadourile, viata pãrea fãrã umbre. E adevarat ca atunci când vedeam alţi ronini hoinãrind lihniţi de foame pe strãzile prãfuite din marginea oraşelor o clipa cãdeam pe gânduri, apoi ma luam cu altele si uitam.
Gheişele pe care le-am adus sogunului cel tânãr odatã urcate în patul lui m-au vorbit de rãu, au vrut sa scape de povara de a-mi fi cumva îndatorate, mai bine sa dispar sa nu le mai aduc aminte cum le-am cules de pe strãzi nemâncate.
Nu e vorba ca şi astãzi am curajul sa-i înfrunt pe cei mai buni, mãcar sa mor cu cinste şi onoare. Dar ei ma ocolesc cu un rânjet şiret in coltul gurii, ei ştiu ca as putea sa-i dobor şi nu vor sa-şi piardã capul. Atunci când merg la casa unui sogun sa ma ia în slujba samurai cei tineri dar şi cei de vârsta adesea ii şoptesc în urechi sfaturi misele, ca nu e bine sa ne complicam, e terminat, o sa ne facã probleme, e prea orgolios şi o sa vrea sa ne ia locul, sa nu uitam ca ne-a adus o grãmada de pierderi când a luptat pentru sogunul lui, sa-l lãsam ca-şi merita soarta.
Cei pe al cãrui cap stãteam ceva timp în urma astãzi rad cu gura pana la urechi, sunt fericiţi ca ei nu m-au învins însa ai mei m-au renegat.
Unui ronin nu-I mai rãmâne nimic decât onoarea, e sigurul lucru de care se poate agãţa ca sa poate sa-si ducã viata mizerabila mai departe.
Pe toţi samuraii ãştia de astãzi i-am învins în trecut, şi atunci când ne pregãteam în şcolile de samurai dar mai ales mai târziu pe câmpul de lupta. Multi ma considerau un maestru, un mentor, un model. Astãzi când ma vad se grãbesc pe partea cealaltã a drumului, îşi muta privirea de la mine repede ca sa nu fie nevoiţi sa schimbe vreo vorba.
Am ajutat şi eu câţiva ronini cãzuţi în dizgraţie, le-am pus o vorba buna, i-am salvat de la pieire, fãrã sa ma gândesc vreodatã la recompense, nici mãcar nu m-am gândit ca voi ajunge ca ei. Astãzi ma trateazã cu şi mai mare dispreţ decât cei pentru care nu am fãcut nimic. Probabil ca îndatorarea lor ii face sa fie rãzbunãtori, nu vor sa-şi mai întâlneascã trecutul în care erau nemernici şi au fost salvaţi, trecutul în care ei nu s-au putut descurca singuri.
Merg pe strãzi, dorm prin pãduri, mãnânc coaja de copac ca lupii, sunt tot timpul singur. Pana la urma era de aşteptat sa ajung asa, toate în viata au o plata,asta e plata mea.
Din când în când ma mai angajeazã un negustor mai bogat sa-i elimin duşmanii, slujbe scurte plãtite prost. Le accept ca sa pot supravieţui câteva sãptãmâni.
Daca mãcar un sogun si-ar da seama cât de multa nevoie are de experienţa mea atunci voi scoate iarãşi sabia din teaca şi am sa-mi rãpun duşmanii pe câmpul de bãtãlie.
Pana atunci însa voi trai ca un cerşetor în mizerie.
Asa gândea un ronin intre doua vârste, îndesat cu pasul apãsat, chelbos şi cu barba neîngrijitã, mergând înspre Soare-Apune.
Acum noi nu ştim ce s-a întâmplat mai departe cu el, a murit cu onoare fãcându-şi seppuku sau s-a angajat la un nou sogun unde a tãiat capetele duşmanilor.

Nr Comentarii Comentatori
1. Multumesc, nuculus
2. Bun venit pe NODURI! elbi
[ Comentează! ] [ Texte ] [ Autori ] [ HOME ]
Cenaclul Literar Online
«Noduri şi Semne»
Editura InfoRapArt
EXPOZIŢIE DE CARTE
Paul SAN-PETRU, Cine face linistea, poezie
ANTOLOGIE LITERARĂ
Arhiva de ANTOLOGII
FESTIVALUL ASPRA 2014
Biblioteca CENACLULUI
Cărţi publicate de membri
ACTIVITATE LITERARĂ
Arhivă IMAGINI
ATELIER LITERAR
Dicţionar de tehnici
Figuri de stil
Starea poeziei
Literatura fantastică
Curente literare
Reguli de ortografie
Ghid de exprimare
Contact
Istoria cenaclului
Membrii cenaclului
PUBLICÃ ŞI TU!
ONOMANTIA
MĂREŢIA OMULUI
MenStrict
Cel mai util cadou pentru iubita ta!
[ Free download]
Revista literara BOEMA
Editura InfoRapArt

OPINII
Opiniile sau punctele de vedere întâlnite aici aparţin celor care le-au exprimat.
POEZIE      PROZĂ      ESEU      TEATRU      UMOR      DIVERSE      BIBLIOTECĂ
Contact: webmaster@inforapart.ro              Copyright © 2002 - ANA & DAN