"Azi am intrat în birou mai plictisitã ca oricând. De un an de zile de când lucrez aici, m-am sãturat sã vãd aceleaşi hârtii, sã aud zgomotele acelea monotone care nici noaptea nu-mi ies din urechi şi sã vãd aceiaşi şefi insuportabili care tot timpul au ceva sã-mi reproşeze. Unde mai pui cã azi am primit zeci de mesaje cu clasicele urãri de 8 martie. M-aş fi bucurat citindu-le, dacã ar fi fost originale mãcar insã primeam acleaşi mesaje de zeci de ori! Ajunsesem sã le citesc în duet cu colega mea care şi ea primise câteva în acelaşi timp şi identice cu cele primite de mine."
"E atât de penibil sã selectezi un singur mesaj şi sã-l trimiţi tuturor celor din agendã!
Eram din ce în ce mai plictisitã. Telefonul îl închisesem. Rar mai venea cineva sã cearã câte o hârtie pentru nu ştiu ce. Nu mai priveam pe nimeni în ochi. Nu mã interesa faţa nimãnui nici dacã ar fi fost acoperitã cu o cagulã. În acea zi, toţi erau oameni identici care cereau lucruri identice. Treceam cu indiferenţã pe lângã ei, îndreptându-mã spre biroul Directorului, în cazul în care trebuia aprobatã vreo cerere. Eram o simplã maşinã de învârtit hârtii. Eram funcţionarul tipic."
"La un moment dat, în faţa ghişeului, cineva tuşi sã-mi atragã atenţia. "Ce doriţi?", i-am spus uitându-mã la ghiveciul din colţ cu floarea care de mult se uscase dar care nu fusese totuşi luat de nimeni. "O foaie, mi-a rãspuns. Vreau sã scriu o cerere." Dupã câteva secunde aud aceeaşi voce spunând: "Am greşit. Mai daţi-mi una." N-am fost curioasã sã vãd cui îi aparţine îndrãzneala. Dupã cinci minute, apãru pe masa mea cererea pe care i-o dãdusem colegei de birou spunându-i acelui "simplu cetãţean" sã aştepte pe scaunul de la masa din colţ pânã se aprobã. "Subsemna…aşa…, murmurã ea, domiciliat în…aşa…rog respectuos sã mi se elibereze o adeverinţã care sã dovedeascã plata unei amenzi în data de…aşa… Bun. Mã duc în cabinetul Directorului."
"S-a întors abia dupã 30 de minute cu dovada. "Mã duc sã-i dau ãluia hârtia", îmi zice. Trecu câteva secunde şi auzii un foşnet de hârtie în faţa mea. N-am ridicat capul. Acel "simplu cetãţean" îmi lãsã pixul şi plecã cu dovada pe care i-o dãduse colega mea. Am întins apoi mâna sã iau nişte hârtii (ce altceva puteam sã iau).Acea foaie – prima din teancul pe care mi-l izbisem în faţã cu silã… Atât mi-a trebuit sã fiu cuprinsã de amintirile pe care sufletul meu le uitase (aşa vroiam eu sã cred). Am citit "cererea greşitã" forţându-mi ochii sã înghitã lacrimile care ar fi trãdat femeia din funcţionarul rece şi indiferent. Acum, când scriu aceste rânduri, ştiu cã amintirile mã vor rãscoli multã vreme de acum înainte. Şi ca o ironie a sorţii, ele au fost reaprinse parcã de o cerere, o banalã cerere a subsemnatului pe care n-am vrut sã-l vãd."
Domnule Director,
Subsemnatul Marius D.
În vãlul dragostei
se dedicã registraturii
în vãlul dragostei acoperite inimi
îmbrãţişând o clipã de amor
amintire rãmasã în pãmântul vremii
trecutul nostru are gust de sãlbaticã cireaşã
cu genunchii îndoiţi
de clipele ninse pe umerii neîncrezãtori
inimii îi înec amarul în singurãtate
Nr
Comentarii
Comentatori
1.
imi place ideea
citind, am lasat intuitia sa-mi spuna ca vei fi un scriitor bun
esti ambitios si se vede asta