Cenaclul literar «Noduri si Semne» NODURI ŞI SEMNE Cenaclul literar «Noduri si Semne»
Cenaclul literar «Noduri şi Semne» - «Imaginatia este mai importanta decat cunoasterea. Cunosterea este limitata, imaginatia inconjoara lumea.» - [A. Einstein]
NOUTĂŢI POEZIE PROZĂ ESEU TEATRU UMOR DIVERSE BIBLIOTECĂ
HOME
CREAŢII LITERARE
Autori-Texte-Opinii
Adaugă un text
Modifică/Şterge text
Modifică/Şterge opinie
ÎNREGISTRĂRI
Înscrie-te!
Modifică înscrierea
Şterge înscrierea
Schimbă parola
NOUTĂŢI
Ultimul text plasat
Ultimul autor înscris
Lista textelor
Lista comentariilor
OPINIA TA
Spune-ţi părerea!
NOU! NOU! NOU!
Termeni & Condiţii
Link-uri utile
Vrei un site personal?
CyberPoems
Poeme cibernetice
Soft nominalizat la Concursul Naţional de e-content, mai-2005
[Free download]
SITE-URI PRIETENE
»  Portal de divertisment
»  Anticariat online
»  Poeme cibernetice
»  Meditaţii, meditatori
»  AnteCV - Testare online
»  Management sexual
»  Testare/evaluare offline
»  Pro LOTO 6/49, 5/40
  Vizitatori:  17025267  
  Useri online:   18  
Cenaclul «Spune ceva»

Revista literara BOEMA

Filme si aplicatii multimedia educationale

DONATI
PENTRU CULTURĂ


Anunţuri: Antologie literară colectivă  
Autor: Aurel Conțu ( Aurel Conțu ) - [ PROZA ]
Titlu: Adoua pãrere
A doua pãrere


In timp ce Ion Mortu îşi îmbrãca hainele personale, dupã o sãptãmânã de internare la Spitalul de Urgenţã Cocârjiţi, medicul Vasile Creangã, un grãsan trecut de şaizeci de ani, cu guşã şi ochi bulbucaţi, ca de viezure, mâzgâlea ceva indescifrabil pe biletul de externare şi pufãia tacticos din pipa sa de obsidian. Când reuşi sã-şi închidã şi ultimul nasture de la vestã, cel care-i dãdea întotdeauna bãtãi de cap, se aşezã cuminte pe scaunul din faţa lui Creangã, pregãtit sã înfrunte verdictul ştiinţei medicale, oricare ar fi fost acesta.
- Situaţia este destul de complicatã, începu medicul eliberând printre buze un nor de fum, şi nu-ţi ascund faptul cã şansele d-tale de supraveţuire, pe o scarã a probabilitãţilor de la 1 la 10, sunt undeva între 1 şi 2, adicã la limitã. Ai în faţa trei opţiuni, mari şi late, asupra cãrora te rog sã reflectezi şi sã-mi comunici într-o zi-douã ce-ai hotãrât. Prima opţiune ar fi sã te supui unei operaţii dificile şi costisitoare, în opinia mea singura alegere raţionalã, cu toate cã şansele de reuşitã sunt foarte mici ! A doua opţiune ar fi sã încerci un tratament naturist şi sã-ţi prelungeşti agonia cu douã sau trei luni, iar ultima opţiune ar fi sã nu mai faci nimic şi sã te cureţi în cel mult o lunã.
Pe faţa lui Ion Mortu nu se clintise niciun nerv cât timp îl ascultase pe Creangã, iar dupã ce acesta tãcu, fãcându-şi de treabã cu pipa, în loc sã reacţioneze în vreun fel, cum se întâmplã în asemenea cazuri, acesta se ridicã de pe scaun şi pãrãsi cabinetul fãrã sã artuculeze un cuvânt.


Se opri, mai întâi, la bancã, unde îşi lichidã cele douã conturi, de cinci mii de lei fiecare, apoi luã un taxi şi merse la singurul magazin de articole funerare din Cocârjiţi, « Ultimul drum », solicitând sã i se trimitã la domiciliu sicriul cel mai scump şi toate cele necesare înmormântãrii. Se mai abãtu dupã aceea pe la Primãria din Cocârjiţii de jos, pentru a-şi plãti nişte impozite restante, fãcu mai multe cumpãrãturi şi ceru în cel din urmã taximetristului sã-l ducã acasã. Acolo îl aşteptau deja cei de la pompe funebre, care, negãsindu-l la adresa lãsatã, se interesaserã pe la vecini şi declanşaserã, fãrã voia lor, desigur, tocãtoarea de bârfe. Rãsuflã uşurat abia dupã ce rãmase singur şi se bãgase în cada cu apã fierbinte ca sã scape de mirosul acela insuportabil de spital. O orã mai târziu, îmbrãcat în halat şi papuci, deschidea uşa taximetristului cu care venise şi pe care îl rugase sã-i cumpere douã pizza şi o sticlã de suc.
- Nu v-am refuzat invitaţia, domnule Mortu, îi mãrturisi tânãrul taximetrist, înfulecând de parcã nu mai mâncase de la prima glaciaţiune, din douã motive : unul, fiindcã v-am vãzut ieşind din spital, altul, fiindcã am o soluţie la problema dvs.
- Şi care ar fi soluţia aceasta ?
Tânãrul se scãrpinã in creştet, oprindu-se din mestecat.
- A doua pãrere !
- Vrei sã dezvolţi ?
- Am dedus din « reacţiile » dvs. cã prima pãrere nu v-a fost favorabilã, dar asta nu înseamnã cã a fost şi corectã ! Ca taximetrist m-am confruntat adesea cu asemenea cazuri şi nu de puţine ori am constatat cã a doua pãrere o invalideazã radical pe prima ! Sfatul meu, domnule Mortu, este sã încercaţi încã o datã, mai ales cã acum aveţi şi suportul necesar, adicã pe mine, şi omul care sã-şi dea cu pãrerea, profesorul-doctor Grumãzescu, din Bistriceni, cu care sunt cumnat.

Nu se luminase încã bine de ziuã cînd Ion Mortu şi taximetristul pornirã spre « oraşul speranţei ». Tânãrul taximetrist, extrem de volubil şi « îndemânos », pusese tot drumul manele, muzicã de petrecere sau disco, oprise pe la mai multe popasuri, numai de el ştiute, unde mâncarã mici, ceafã de porc la proţap, cârnãciori afumaţi sau peşte în cetinã de brad, toate stropite cu multã bere fãrã alcool şi tot atâta voie bunã, iar în jurul amezii, pe o cãldurã înãbuşitoare, debarcarã în faţa renumitei « Clinici Univeritare » din Bistriceni, apoi se înfiinţarã la cabinetul profesorului-doctor Grumãzescu, pe care-l gãsirã citind o carte. Grumãzescu era un bãrbat de vreo treizeci de ani, înalt, distins şi foarte elegant, emanând în jur o energie debordantã, copleşitoare. Când auzi povestea lui Mortu, relatatã « inconfundabil » chiar de cãtre cumnatul sãu, zâmbi şi-i spuse bolnavului sã-şi scoatã cãmaşa. Consultul se terminã la fel de repede precum începuse.
- Ai un nume parcã predestinat, domnule Mortu, conchise el, dar asemenea paralelisme sunt pur întâmplãtoare ! Şansa d-tale de a ne pãrãsi este la fel de mare pe cât de micã este probabilitatea mea de a ieşi la pensie acum ! Ne aflãm în faţa unei apendicite rebele, aflatã în drum spre peritonitã, numai cã n-o sã lãsãm sã ajungã pânã acolo ! În douã zile eşti ca nou !!!Nr Comentarii Comentatori
[ Comentează! ] [ Texte ] [ Autori ] [ HOME ]
Cenaclul Literar Online
«Noduri şi Semne»
La mulți ani!
EXPOZIŢIE DE CARTE
Maria TIMUC, Si...Dumnezeu Dumnezeieste pe aici, versuri, Ed.Diacon Coresi, Bucuresti,2001
ANTOLOGIE LITERARĂ
Arhiva de ANTOLOGII
FESTIVALUL ASPRA 2014
Biblioteca CENACLULUI
Cărţi publicate de membri
ACTIVITATE LITERARĂ
Arhivă IMAGINI
ATELIER LITERAR
Dicţionar de tehnici
Figuri de stil
Starea poeziei
Literatura fantastică
Curente literare
Reguli de ortografie
Ghid de exprimare
Contact
Istoria cenaclului
Membrii cenaclului
PUBLICÃ ŞI TU!
ONOMANTIA
MĂREŢIA OMULUI
MenStrict
Cel mai util cadou pentru iubita ta!
[ Free download]
Revista literara BOEMA
Editura InfoRapArt

OPINII
Opiniile sau punctele de vedere întâlnite aici aparţin celor care le-au exprimat.
POEZIE      PROZĂ      ESEU      TEATRU      UMOR      DIVERSE      BIBLIOTECĂ
Contact: webmaster@inforapart.ro              Copyright © 2002 - ANA & DAN