Cenaclul literar «Noduri si Semne» NODURI ŞI SEMNE Cenaclul literar «Noduri si Semne»
Cenaclul literar «Noduri şi Semne» - «Omul este constelat puternic in el insusi.» - [Paracelsus]
NOUTĂŢI POEZIE PROZĂ ESEU TEATRU UMOR DIVERSE BIBLIOTECĂ
HOME
CREAŢII LITERARE
Autori-Texte-Opinii
Adaugă un text
Modifică/Şterge text
Modifică/Şterge opinie
ÎNREGISTRĂRI
Înscrie-te!
Modifică înscrierea
Şterge înscrierea
Schimbă parola
NOUTĂŢI
Ultimul text plasat
Ultimul autor înscris
Lista textelor
Lista comentariilor
OPINIA TA
Spune-ţi părerea!
NOU! NOU! NOU!
Termeni & Condiţii
Link-uri utile
Vrei un site personal?
CyberPoems
Poeme cibernetice
Soft nominalizat la Concursul Naţional de e-content, mai-2005
[Free download]
SITE-URI PRIETENE
»  Portal de divertisment
»  Anticariat online
»  Poeme cibernetice
»  Meditaţii, meditatori
»  AnteCV - Testare online
»  Management sexual
»  Testare/evaluare offline
»  Pro LOTO 6/49, 5/40
  Vizitatori:  17025270  
  Useri online:   18  
Cenaclul «Spune ceva»

Revista literara BOEMA

Filme si aplicatii multimedia educationale

DONATI
PENTRU CULTURĂ


Anunţuri: Antologie literară colectivă  
Autor: Aurel Conțu ( Aurel Conțu ) - [ PROZA ]
Titlu: Un vis frumos
Într-o zi de sfârşit de septembrie primesc un email din SUA din care aflu cã sunt fericitul moştenitor al unei averi de cinci milioane de dolari, depuse într-o bancã din Ghana, şi cã ar trebui s-o revendic pânã în anul 2019, fiind singurul îndreptãţit s-o fac, întrucât defunctul, mort în timpul unui cutremur, în Jawa ( Indonezia), nu mai avea pe nimeni. Nu-mi aminteam de vreo rudã plecatã în America, (e drept cã nici nu m-a preocupat vreodatã legãturile de familie şi evoluţia lor!), dar cum defunctul avea un nume identic cu al meu, mi-am zis cã n-ar fi exclus deloc sã fim rude. Semnatara emailului, o doamnã pe nume Kate, care lucra la banca respectivã şi care fãcuse unele investigaţii pe cont propriu dupã ce aflase de moartea doctorului (fiindcã defunctul era doctor!), dãduse întâmplãtor de mine şi se grãbise sã-mi comunice vestea, pretinzând cincizeci la sutã din sumã pentru deranj. La atâta bãnet, cãzut din neant, nu era mult! I-am rãspuns imediat, informând-o cã nu mã puteam deplasa personal pânã acolo şi cã aş prefera sã-mi vireze jumãtate din sumã într-un cont bancar (ea urmând sã-şi transfere jumãtatea cealaltã în alt cont, propriu, la cererea mea). Mi-a rãspuns cã analizeazã problema şi-mi comunicã paşii de urmat.

Emailul de a doua zi îmi aducea veşti bune: trebuia sã redactez o scrisoare în limba englezã în care sã indic numãrul de cont ( sau conturi), banca, suma, sã ataşez o copie dupã ID sau paşaport, iar la sfârşit sã fac o scurtã descriere despre gradul nostru de rudenie. Aceastã din urmã condiţie m-a încurcat puţin şi i-am cerut semnatarei informaţii despre viaţa şi peregrinãrile defunctului. Omul se nãscuse în Polonia, emigrase dupã cel de-al doilea rãzboi mondial (rãmas fãrã pãrinţi sau alte rude!) în SUA, unde practicase neîntrerupt, peste douãzeci de ani, ca medic neurolog la spitalul Brigham and Women`s, din Boston, apoi plecase într-o misiune umanitarã în Ghana. Nu fusese cãsãtorit nici în Polonia, nici în America, nu-şi vizitase niciodatã locurile natale (având o repulsie visceralã faţã de comunişti!), singura lui dragoste fiind medicina. Din aceste puţine elemente puteam ţese o poveste de toatã frumuseţea, ceea ce am şi fãcut, trimiţându-i şi Katiei un draft, pe care-l citise şi se arãtase încântatã. La sfârşitul emailului nu uitase sã treacã adresa la care trebuia sã trimit cele enumerate mai sus, asigurându-mã cã nu existau niciun fel de riscuri. Nu acceptase sã primeascã banii într-un cont personal, deoarece banca la care lucra nu-i permitea sã-şi deschidã cont la altã bancã, iar contul ei era cunoscut, alegând sã vinã în România şi sã mã caute.

În aşteptarea banilor, grãmezilor de bani, am vrut sã aflu cine era Kate, dacã exista cu adevãrat, şi nu micã mi-a fost uimirea descoperind cã era româncã. Se cãsãtorise cu un american pârlit, care îi promisese marea cu sarea, dar care trãia, cum avea sã afle foarte repede, într-o rulotã şi consuma droguri. Murise un an mai târziu, lãsând-o singurã şi lefterã. Dupã încã un an, timp în care fãcuse tot felul de lucruri (unele mai urâte decât altele!), gãsise postul acela de funcţionar bancar în Ghana şi plecase cu primul avion. Specialistã în IT şi contabilitate fusese angajatã imediat. Banca îi oferise o locuinţã, cu o chirie modicã, lucru care o ajutase foarte mult, reuşind ca în câţiva ani sã-şi cumpere o cãsuţã proprie, sã-şi ia cetãţenia ghanezã, ba chiar sã punã deoparte o sumã frumuşicã de bani. Fiind o foarte bunã observatoare a fenomenului bancar şi având acces nelimitat la întreaga bazã de date a bãncii, descoperise la un moment dat cã foarte multe conturi cu sume importante de bani nu mai erau accesate de nimeni din varii motive, unul fiind decesul intempestiv al titularului, lucru cunoscut doar de un cerc restrâns din conducerea bãncii. În multe cazuri, depunãtorii decedaţi nu aveau rude, care sã revendice banii sau dacã aveau, acestea nu ştiau de existenţa lor, astfel cã banii erau însuşiţi, pânã la urmã, de directorii sau administratorii bãncii. Kate identificase un asemenea client singuratic (îi mãrturisise chiar el cã nu mai avea pe nimeni care sã-l moşteneascã!) şi se gândise sã facã un artificiu Ţdeştept", altfel spus sã punã mâna pe bani. Prin mine!

Începuse prin a mã introduce informatic în baza de date a bãncii, cu nume, prenume, ocupaţie, stare civilã şi adresã. Era important sã exist acolo şi sã apar cu o tranzacţie nesemnificativã (plata unui comision de administrare a contului de câţiva dolari în numele titularului, de pildã!). Aveam rezerve cã fãcuse toate acestea, întrucât nu puteam verifica, iar ea susţinea cã nu era posibil sã-mi trimitã un extras de cont (deşi avea toatã baza de date la dispoziţie!) decât dupã finalizarea tranzacţiei. Cãutând pe Internet, am gãsit şi alte scrisori identice (aproape cu acelaşi conţinut!) şi am înţeles cã era o înşelãciune. Am informat-o, desigur, despre toate acestea, adãugând cã sunt dispus sã continui cu condiţia sã nu-mi cearã bani pentru taxe, avocat, traduceri şi altele. Acum aştept sã-mi rãspundã, dacã va mai putea, sau sã dea bir cu fugiţii. În primul email îi scrisesem cã propunerea ei semãna cu un scenariu ştiinţifico-fantastic şi nu mã înşelasem. Oamenii, nu-i aşa, mai trebuie sã se amuze din când în când!

Perfidã mai e uneori mintea omului şi acum mã refer la mintea mea! Începusem deja sã mã gândesc ce voi face cu douãmilioanecinci sute de dolari! Îmi venea greu pânã şi sã-i transform în lei noi (darmite în lei vechi!), ca sã nu mai vorbesc despre Ţdistribuirea" lor. Dupã un calcul laborios, cu creionul în gurã, am concluzionat cã mi-ar fi ajuns pânã la sfârşitul vieţii, ba chiar ar fi rãmas destul şi pentru urmaşi! Nu m-am gândit la acte de caritate (nici vorbã!), la ajutorarea rudelor sãrace, egoismul meu ieşise la suprafaţã ca o peliculã de ulei, uimindu-mã. Devenisem un Hagi Tudose nesuferit, tocmind pielea ursului din pãdure şi croind tot feluri de planuri, care mai de care mai nãstruşnice.

De câteva zile tot o aştept sã-mi scrie, sã-mi întreţinã visul acesta frumos, pentru cã, trebuie sã recunosc, a fost un vis frumos. Se pare cã a renunţat subit. Cu siguranţã, îl va vinde urmãtorului Ţclient"!, lumea este plinã de iubitori de vise! Cine nu şi-ar dori un asemene vis? Unii ar fi dispuşi sã plãteascã, numai sã ţinã în viaţã visul!

Nr Comentarii Comentatori
[ Comentează! ] [ Texte ] [ Autori ] [ HOME ]
Cenaclul Literar Online
«Noduri şi Semne»
La mulți ani!
EXPOZIŢIE DE CARTE
Petre Rau, Denisa Lepadatu, Vampirii din poveste, basme, Ed. InfoRapArt, 2013
ANTOLOGIE LITERARĂ
Arhiva de ANTOLOGII
FESTIVALUL ASPRA 2014
Biblioteca CENACLULUI
Cărţi publicate de membri
ACTIVITATE LITERARĂ
Arhivă IMAGINI
ATELIER LITERAR
Dicţionar de tehnici
Figuri de stil
Starea poeziei
Literatura fantastică
Curente literare
Reguli de ortografie
Ghid de exprimare
Contact
Istoria cenaclului
Membrii cenaclului
PUBLICÃ ŞI TU!
ONOMANTIA
MĂREŢIA OMULUI
MenStrict
Cel mai util cadou pentru iubita ta!
[ Free download]
Revista literara BOEMA
Editura InfoRapArt

OPINII
Opiniile sau punctele de vedere întâlnite aici aparţin celor care le-au exprimat.
POEZIE      PROZĂ      ESEU      TEATRU      UMOR      DIVERSE      BIBLIOTECĂ
Contact: webmaster@inforapart.ro              Copyright © 2002 - ANA & DAN