Cenaclul literar «Noduri si Semne» NODURI ŞI SEMNE Cenaclul literar «Noduri si Semne»
Cenaclul literar «Noduri şi Semne» - «Nebunilor! Oare cel care a facut partea din afara n-a facut si partea dinauntru?» - [Luca-Cap.11.40]
NOUTĂŢI POEZIE PROZĂ ESEU TEATRU UMOR DIVERSE BIBLIOTECĂ
HOME
CREAŢII LITERARE
Autori-Texte-Opinii
Adaugă un text
Modifică/Şterge text
Modifică/Şterge opinie
ÎNREGISTRĂRI
Înscrie-te!
Modifică înscrierea
Şterge înscrierea
Schimbă parola
NOUTĂŢI
Ultimul text plasat
Ultimul autor înscris
Lista textelor
Lista comentariilor
OPINIA TA
Spune-ţi părerea!
NOU! NOU! NOU!
Termeni & Condiţii
Link-uri utile
Vrei un site personal?
CyberPoems
Poeme cibernetice
Soft nominalizat la Concursul Naţional de e-content, mai-2005
[Free download]
SITE-URI PRIETENE
»  Portal de divertisment
»  Anticariat online
»  Poeme cibernetice
»  Meditaţii, meditatori
»  AnteCV - Testare online
»  Management sexual
»  Testare/evaluare offline
»  Pro LOTO 6/49, 5/40
  Vizitatori:  20207128  
  Useri online:   13  
Cenaclul «Spune ceva»

Revista literara BOEMA

Filme si aplicatii multimedia educationale

DONATI
PENTRU CULTURĂ


Anunţuri: Antologie literară colectivă  
Autor: Viktor Latunski ( latunski criticul ) - [ PROZA ]
Titlu: Faptele şi gîndurile lui Ambrazurã,

Cugetãri introductive
1. Cînd eram eu pe bulevard, într-o dimineaţã pe la orele cincitreizeci, şi castanii erau încã în floare, deci fructele lor nu puteau sã-mi cadã in cap, am urmãrit cu privirea un cîine viu care mirosea un cîine mort, anterior lovit de autoturismul XX- 05-PYA. Iar cînd cel viu s-a convins de fatalitate (Ford Mondeo era), a plecat puţin confuz cãtre Crîng. Asemenea evenimente sînt propice meditaţiei, mai ales pentru o minte odihnitã ca a mea. Asta m-a determinat sã dau viaţã gîndurilor care mã frãmîntã şi prin cuvinte a le face cunoscute, dar vã avertizez cã doar naivii, beţivii şi cei loviţi de mînie spun ceea ce gîndesc.
2. Iar cele ce vor urma, sînt doar cugetãrile mele, ale lui Ambrazurã (zis Cel Tuns Zero), cugetãri pe care am încercat sã le ţin ascunse de pixul ori de faptele care urmeazã vorbelor.
Toţi ai noştri, din cartierul State, l-au avut ca lider pe Petricã a lui Parmenius din clasa a doua Ţcomplementarã", specialitatea linghişpire sansui; şi îi repetau zicerile şi hiturile cu sfinţenie, mai ales cea cu vorba şi fapta. Eu cred, acum, cã el a auzit-o pe undeva şi n-a înţeles-o bine, pentru cã vorbele sunt inventate de Ei ca sã Le ascundã gândurile ori sã Le justifice faptele. Oare naşul meu de botez, fi-i-ar ţãrîna uşoarã, fiind el mare Ţsculã" în regimul trecut, nu spunea cã merge la şedinţã şi de fapt mergea la hotelul Partidului, actualmente altceva, cu Olguţa mergea, care a murit mai tîrziu de cancer mamar.
3. Nici nu era mare curvã Olguţa, dovadã cã naşul s-a ramolit fãrã sã priceapã ce şi cum în chestia cu femeile. Dar eu nu-mi permit sã comentez aceste fapte majore, pentru cã Regulamentul de Ordine Interioarã al Liceului de Tolpimetre Selamizate spune la punctul şaptesprezece, ceea ce spune şi cel al liceului Angelescu la punctul douãzecişiunu, adicã: ŢTrebuie sã fiţi respectuoşi faţã de cei mari, responsabili şi iertãtori faţã de greşelile lor, pentru cã şi voi veţi fi ca ei cînd veţi fi mari".
Dar tot de la Petricã ştiu (şi citez din memorie): el spunea cã trebuie sã-i dai Faraonului piramidele şi sã-l dai pe Moise mic pe gîrlã, chiar nu l-am
înţeles pînã cînd n-am terminat Facultatea de Irelevanţã Comparatã, secţia Învãţãmînt la distanţã, din Zona Industrialã.
Şi sã nu mã judecaţi dupã legile voastre, acum sînt încã crud şi nu prea ştiu eu cum e cu femeile, cariera, politica şi banii. Ei, cei din urmã, ce mã mai încîntã, pentru cã dacã îi ai mergi mai drept şi nu miroşi a prost. Dar despre fenomenele de mai sus, o sã vã mai spun cînd o sã cresc, iarã dacã voi şi scrie despre ele, bine va fi şi de folos va fi, iarã de voi scrie şi de dincolo de
mormînt, sã nu vã miraţi, cã s-a mai întîmplat la cei din vechime şi chiar Isopescu şi Vasile Andru susţin aceste aberaţii.
4. ŢNimic nou sub Soare", spunea Petricã, iar eu m-am convins de zicalã printr-o întîmplare ce nu poate fi explicatã nici mãcar prin paranormal. Rãscolind eu prin cãmarã, în cãutarea a ceva dulce, cum şi clasicii fãceau, dãdui peste un borcan cu filet, bine capsulat şi plin cu o substanţã cenuşie, greu de definit. Iar pe etichetã scria: ŢAi gãsit-o pe bunica!" Atunci mi s-a pus un nod în gît şi a migrat mai tîrziu în esofag, pentru cã eu n-am cunoscut-o personal pe bunica şi nici nu ştiam dacã a fost incineratã sau înhumatã ca majoritatea creştinilor. Dar citind eu mai atent eticheta pe care era chiar poza bunicii (ce bãtrînicã blîndã şi cu ochelari!), am vizualizat urmãtorul îndemn: ŢDecupeaz-o pe bunica!". O rafalã de gînduri nenaturale
mã încercarã, gîndindu-mã la pãrinţii mei denaturaţi, ele se mplementarã în lobul parietal drept, fiind apoi procesate în obul parietal stîng, la parter, unde mai tîrziu se vor aduna cele referitoare la chenzinã, şase din patruzeci şi nouã, alegeri democratice şi viaţa de dincolo.
5. Cum spunea şi Petricã: ŢEste multe minuni între cer şi pãmînt şi
chiar intre blochausuri şi case pe pãmînt , pe care o sã le înţelegi tu,
prietene, mai tîrziu!"
1. Ambrazurã în al şaptelea cer
1. Am patruzeci de motive pentru a bea o cafea dimineaţa, cum şi cei patruzeci de sfinţi ar fi avut, dacã asemenea licoare le-ar fi fost cunoscutã. Dar ciudata de maicã-mea îmi spune zilnic cã sînt prea mic pentru o risipã aşa de mare. Mi-aş fuma ţigara în mirosul de W.C. al şcolii dacã n-ar fi taicã-miu adoptiv care sã mã înţeleagã. El a descoperit secretul berii perfecte şi o spune aşa de poetic încît profa de Românã ar face apoplexie.
2. Zice el: "Cele mai pure mlãdiţe de hamei din desişul de la marginea vãioagei, orzoaica cea arzoaicã şi în fine o etichetã pe mãsurã ce exprimã raportul dintre cele de mai sus şi preţul berii". Viciosul ştie şi care este cea mai veche bere din spaţiul CDP, ba chiar şi din spaţiul UE, dar nu bea din acele sortimente, ca sã nu se strice la burtã. Doar din cea nefiltratã şi proaspãtã îi place, adusã de fratele lui (unchiul meu într-un fel), direct de la
fabricã adusã, în burduful de la brîu ori în geanta diplomat.
3. Azi mergeam prin urbe şi mã simţeam al dracului de bine, mai ales cînd am ajuns în centru, de unde am cumpãrat covrigi, pe care i-am mîncat pînã am ajuns acasã. Aştept cu nerãbdare zilele de uichend cînd pot sã merg în talcioc de unde sã cumpãr şuruburi şi piuliţe vechi pe care sã le recondiţionez cu filiere şi tarozi vechi, apoi sã le montez la vechea maşinã a lui taicã-miu
adoptiv. Pentru mine este o bucurie la fel de mare ca şi cum aş merge la Mc Donalds. Acolo şi numai acolo mai pot mînca acei cartofi prãjiţi la fel ca acasã!
4.Taicã-miu adoptiv îmi spune sã fiu mîndru de urbea în care trãiesc, precum şi de apa care o traverseazã periferic, pentru cã nu degeaba oamenii îşi cautã refugiu de secole pe lîngã ape. Mi-a dat şi un exemplu concludent. Pe cînd lucra el la un baraj din nord, dormind în baracã, mîncînd pe cartelã şi îmbrãcîndu-se pe puncte, apele veneau intempestive şi îi trimeteau pe
locatari în aval, dar ei se întorceau şi tot acolo îşi construiau bordeiele orheiano-tunguse; însã cei cu bani, funcţii şi relaţii îşi construiau vile mai la deal şi în staţiuni feerice şi turistice de trei stele şi cinci micşunele. Sã nu-l luaţi în seamã pe taicã-miu ãsta adoptiv, pentru cã a fost trimis în şomaj de la Conferic SA şi are un fix pentru tot ce se terminã în feeric.
5. El zice ca aici a murit înecat Sf. Sava, eu nu am aflat încã cine este acel personaj, dar tata îmi tot povesteşte cum a fãcut el ultima baie în apa de pe raza urbei; eu, deşi m-am scãldat de nenumãrate ori în gîrlã, nu mã simt mai important decît el, cred cã este vorba doar de modestie din partea mea .
6. Tata îmi tot spune cã, pentru a ajunge celebru, baia trebuie sã-ţi fie fatalã. Dar la Ţcomplemetarã" nu ne învaţã asemenea cuvinte. Am vrut sã caut în DEX, dar era la soru-mea de lapte, pe noptierã, iar individa nu vrea ca eu sã fiu mai cult decît ea. Ba mi-a spus cã aş fi incestuos. Dar eu nu sînt cum mi-a spus ea, pentru cã n-am decît doua vicii: cel cu cafeaua şi cel cu fumatul, mai rar cu iarba aia interzisa deocamdatã. Doar atunci cînd Sidery, mon amour, vrea la Douã Fumuri.
7. Şi apropo de soru-mea, ca sã nu uit cît este de tîmpitã, îmi spune, pe calea şcolii, dimineaţa, cît se simte ea de bine cu noul absorbant. Mã uit la ea şi parcã o vãd pe bunica de la Cochirleanca, ce vorbea de Calea Sîmbetei şi de Sfînta Vineri şi se urina pe rãzor, ştergîndu-se apoi cu desuurile de sub fotele exterioare.
8. Duminica ce a trecut am fost obligat de proful de Religie sã merg la Bisericã. Apoi n-am mai avut nici o îndoialã în privinţa celui cãruia i se zice Mîntuitorul. Îndoieli mai am asupra înţelegerii mele faţã de lume şi faţã de noile şi repetatele schimbãri în programa şcolarã şi în aria curricularã. Mi-au trebuit şaptesprezece ani de viaţã ca sã aflu cã şi Moş Crãciun existã. Eu bãnuiam ceva, dar n-am vrut sa fiu mai deştept decît cei nãscuţi mai devreme ca mine şi nici nu ar fi fost corect sã-mi exteriorizez sentimentele. Abia acum sînt mîndru de locul meu natal, Cochirleanca, deşi am vãzut lumina zilei la maternitatea din B... Şi cred cu tãrie, cred pînã se mişcã munţii din loc, spre deosebire de tatãl meu adoptiv, care n-a crezut nici în aselenizare mãcar, ci doar in puterea poporului plus electrificare.
2. Ambrazurã îşi pune întrebãri
1. E frumos la noi in cartier! Nu cred cã tata şi-a dat seama cã se putea şi mai bine, pentru cã a fost de acord cu dãrîmarea capiştilor şi a acceptat tacit construirea blockhausurilor în care locuiesc eu şi colegii mei.Apoi a fost de acord cu demolarea fabricilor şi construirea altor capişti. Cînd bea bere nefiltratã spune cã mama mea naturalã, Subalterna, s-ar fi împotrivit, dar nu suficient de mult încît sã accepte privaţiunile Doinei Cornea ori ale Elisabetei Rizea.
2. Despre trecut se vehiculeazã tot felul de vorbe şi şoapte, cum zice şi colegul meu Chiftinelus, dar eu mã bucur cã în curînd voi termina Ţcomplementara" şi chiar dacã nu voi prea avea de ales, sora mea de lapte nici atît. Ea ştie de pe acum horoscopul pentru anii în curs, adicã cel oferit de agenţiile de voiaj, de animatoare şi dansatoare. O plîng, dar nu o deplîng, în fond fiecare are dreptul sã-şi construiascã viitorul aşa cum îl vede şi-l
crede. Cum spunea şi Petricã: ŢTotul este bine în cea mai bunã dintre lumi", fie-i şi lui ţãrîna uşoarã!( cred cã şi pe asta a auzit-o de la alţii).
3. Acum, cînd sînt marcat de cele anterioare, am a vã povesti despre Muci, Chiftinelus şi Robocap, ori a merge la meşterul meu de atelier, Haisus, care îmi este şi diriginte, pentru cã stã cu noi la ora zisã Ţde consiliere" şi spune cã trebuie sã gîndeascã pentru noi şi pentru viitorul nostru, în virtutea profesiei lui. Şi mare dreptate are, pentru cã spre deosebire de ceilalţi dascãli ai noştri, care nu sînt decît nişte amãrîţi de profesori, el este chiar
profesor -maistru-instructor şi mai are şi calificarea de tîmplar pe deasupra.
4. Pe el îl cheamã altfel, dar numele lui nu mai este cunoscut de trei generaţii de ucenici, pentru cã a fãcut din porecla lui un renume, precum Peneş Curcanul ori Horea, Bombonel. Chiorul şi Anişoara Pãtîrlagã, zisã Pamela. El mi-a spus cîndva, dupã treapta întîi, la care n-am reuşit, dupã examenul
de capacitate, dar înaintea testelor naţionale, mi-a spus cã nu este bine a gîndi, pentru cã a gîndi este ca şi cum ai fuma ori ai consuma bãuturi alcoolice în spatele boutiqului. Iar dacã tutunul dãuneazã grav sãnãtãţii, iar alcoolul aşa şi aşa, despre a-ţi pune probleme de viaţã se pãstreazã în general o tãcere suspectã.(vaurma)

Nr Comentarii Comentatori
[ Comentează! ] [ Texte ] [ Autori ] [ HOME ]
Cenaclul Literar Online
«Noduri şi Semne»
Revista Boem@
EXPOZIŢIE DE CARTE
Sebastian Golomoz, Un romantic incurabil, poezie, Ed. Zigotto, Galati, 2013
ANTOLOGIE LITERARĂ
Arhiva de ANTOLOGII
FESTIVALUL ASPRA 2014
Biblioteca CENACLULUI
Cărţi publicate de membri
ACTIVITATE LITERARĂ
Arhivă IMAGINI
ATELIER LITERAR
Dicţionar de tehnici
Figuri de stil
Starea poeziei
Literatura fantastică
Curente literare
Reguli de ortografie
Ghid de exprimare
Contact
Istoria cenaclului
Membrii cenaclului
PUBLICÃ ŞI TU!
ONOMANTIA
MĂREŢIA OMULUI
MenStrict
Cel mai util cadou pentru iubita ta!
[ Free download]
Revista literara BOEMA
Editura InfoRapArt

OPINII
Opiniile sau punctele de vedere întâlnite aici aparţin celor care le-au exprimat.
POEZIE      PROZĂ      ESEU      TEATRU      UMOR      DIVERSE      BIBLIOTECĂ
Contact: webmaster@inforapart.ro              Copyright © 2002 - ANA & DAN