Cenaclul literar «Noduri si Semne» NODURI ŞI SEMNE Cenaclul literar «Noduri si Semne»
Cenaclul literar «Noduri şi Semne» - «Viata e arta de a desena fara radiera.» - [John Gardner]
NOUTĂŢI POEZIE PROZĂ ESEU TEATRU UMOR DIVERSE BIBLIOTECĂ
HOME
CREAŢII LITERARE
Autori-Texte-Opinii
Adaugă un text
Modifică/Şterge text
Modifică/Şterge opinie
ÎNREGISTRĂRI
Înscrie-te!
Modifică înscrierea
Şterge înscrierea
Schimbă parola
NOUTĂŢI
Ultimul text plasat
Ultimul autor înscris
Lista textelor
Lista comentariilor
OPINIA TA
Spune-ţi părerea!
NOU! NOU! NOU!
Termeni & Condiţii
Link-uri utile
Vrei un site personal?
CyberPoems
Poeme cibernetice
Soft nominalizat la Concursul Naţional de e-content, mai-2005
[Free download]
SITE-URI PRIETENE
»  Portal de divertisment
»  Anticariat online
»  Poeme cibernetice
»  Meditaţii, meditatori
»  AnteCV - Testare online
»  Management sexual
»  Testare/evaluare offline
»  Pro LOTO 6/49, 5/40
  Vizitatori:  20213758  
  Useri online:   4  
Cenaclul «Spune ceva»

Revista literara BOEMA

Filme si aplicatii multimedia educationale

DONATI
PENTRU CULTURĂ


Anunţuri: Antologie literară colectivă  
Autor: Alex Rizea ( alexrizea ) - [ PROZA ]
Titlu: Lupta. O cantitate din suflet
O luptã. Un conflict şi poate cã nu e de înţeles, când fiecare cautã pacea şi liniştea. Ce e de înţeles? Lumea, viaţa ? Contradictoriul e de neînţeles, deşi e, fiindcã îşi are o definiţie, o pur teorie, dar în acelaşi timp paradoxul se încrucişeazã, înlãnţuieşte minţi dornice sã-l prindã, el nu se lasã prins, e cel mai bun fugar, cãci vrând sã-l apuci de-o parte fuge şi se explicã prin partea cealaltã, îşi exclude sensurile şi le acceptã, le explicã deodatã pe toate.
Într-un spaţiu neclar, imaterial, absurd, inimaginabil se poate duce o luptã. Se poate. Sufletul, cel dupã care ne rupem gâturile, cautã o salvare, ştie cã vrea s-o gãseascã, fiindcã o cautã încã din altã lume, de când credea cã ştie ce e cu el. Ajunge undeva şi nu ştie de unde sã se ia, dar ştie mai mult ca oricând cã trebuie s-o gãseascã, pânã nu e prea târziu, neştiind când e prea târziu şi când nu e, vrând, dar nu ştie nimic.
Aude o luptã, când credea cã e învãluit de linişte şi cã e tot ce-nseamnã, când era aproape sã renunţe la salvare crezând cã nu mai conteazã şi nu c-o gãsise. Îngerii imaginaţiei lui se luptau deasupra lui, îi simţea, îi vedea mai bine decât o fãcuse într-o oarecare închipuire. Unul avea aripi strãlucitoare şi faţã luminoasã, iar celãlalt avea aripi negre şi ochi întunecoşi, pãtrunzãtori, cãci arunca priviri de foc, iar faţa lui schimonositã de întuneric purta un zâmbet care arãta depreciere, uitare, o prea mare depãrtare. Se luptau în sãbii şi aruncau uneori scântei dureroase, alteori sunete distrugãtoare, de vuia vidul şi infinitul. Sufletul rãmase încremenit în poziţia nemântuitului cãutând salvarea, un loc existent în care sã se ascundã, dar nu avea unde, era descoperit de tot, plutind în nimic, fãrã vreo şansã ca una pe care o ştia înainte. Înainte erau şanse, acum doar descoperiri.
Deasupra se ducea lupta lui, o simţea. Dedesubt era spaţiu gol gata sã-l înghitã. Iar înainte sã-şi gãsescã altã speranţã, orice zgomot încetã. Se simţi rupt şi sugrumat, purtat de mâini colţuroase, apoi parcã strâns în lanţuri, neputând face nimic. Îl copleşeau frici, linişte şi luminã orbitoare, i se descopereau imagini pe care nu şi le imaginase niciodatã. Avu gândul unui vis, dar altceva îl fãcu sã-şi dea seama cã se aflã într-o suprarealitate, cã fulgerele lovind din toate pãrţile, lumina albã şi sunetele ilogice sunt adevãrate.
Nu putea înnebuni, cu tot absurdul prin care era purtat. Poate cã ar fi vrut sã încerce o demenţã, dar nu mai putea nici sã înainteze prin paşi, era purtat necontrolat prin mii de lumi şi le trãia pe toate, încât nu ştia dacã vrea sã se opreascã în întuneric sau sã spere cã lumile prin care era purtat nu se vor termina. O teamã ?
Cine e sufletul sã ştie ce cautã acolo unde se aflã ? Rãspunsurile îl încurcã, lipsa lor îl face sã-şi punã alte întrebãri, încât dacã i se dovedeşte cã se aflã pe drumul greşit, el continuã, convins nu de rãspunsul întrebãrii unde se aflã, ci de curiozitatea dacã la sfârşit se aflã o groapã cu foc sau una cu smoalã. Iar natura nu se schimbã, firele logicii rãmân aceleaşi, dacã pânã sã-şi gãseascã groapa decide cã e mai potrivit sã-şi facã o casã la marginea drumului greşit, apoi sã-i dea foc şi sã doarmã în cenuşã. Doar un gând nu-i vine, sã se-ntoarcã, nu se poate întoarce, n-o ştie.
Când e înconjurat de material se simte pustiu, gol, iar când se aflã într-un pustiu infinit se simte plin de cunoaştere simplã, întunericul i-o spune. Nu i se pare curios cã întunericul îi vorbeşte. Nu mai are curiozitãţi, mai are doar o aşteptare pe jumãtate şi o nãdejde pe jumãtate. Aşteaptã, iar când i se pare cã aşteparea e copleşitã de dovadã, de altfel de concret, îi rãmâne sã spere pânã ce concretul se desãvârşeşte.
Îngeri nemiloşi se luptã în întuneric pentru el. Se rup în bucãţi şi se recompun. Sângele le e de luminã. Când aripi negre se prãbuşesc, sus-ul aduce strigãte de bucurie din glasuri luminoase, iar când aripi albe se prãbuşesc, jos-ul ia foc de vuiete de haos. O luptã în infinit. Pânã când ? se întreabã.
Aşteaptã în infinit, cãci nu-i mai rãmâne decât sã spere, iar la sfârşit sã spere cã nu va avea o fricã prea mare. Liniştea aduce nesfârşite nelinişti, iar lupta aduce pace. Cine o vrea, când odatã cu ea îşi aduce şi necunoscutul ? Sufletul cautã un zgomot mic, cautã sã ţipe, dar nu mai poate, nu mai are nimic, îşi gãseşte doar fricã, prea multã fricã.

Nr Comentarii Comentatori
[ Comentează! ] [ Texte ] [ Autori ] [ HOME ]
Cenaclul Literar Online
«Noduri şi Semne»
Revista Boem@
EXPOZIŢIE DE CARTE
Eduard Zalle, Poezii din vremurile vechi (1977-1990), Ed. Eminescu, Bucuresti, 2009
ANTOLOGIE LITERARĂ
Arhiva de ANTOLOGII
FESTIVALUL ASPRA 2014
Biblioteca CENACLULUI
Cărţi publicate de membri
ACTIVITATE LITERARĂ
Arhivă IMAGINI
ATELIER LITERAR
Dicţionar de tehnici
Figuri de stil
Starea poeziei
Literatura fantastică
Curente literare
Reguli de ortografie
Ghid de exprimare
Contact
Istoria cenaclului
Membrii cenaclului
PUBLICÃ ŞI TU!
ONOMANTIA
MĂREŢIA OMULUI
MenStrict
Cel mai util cadou pentru iubita ta!
[ Free download]
Revista literara BOEMA
Editura InfoRapArt

OPINII
Opiniile sau punctele de vedere întâlnite aici aparţin celor care le-au exprimat.
POEZIE      PROZĂ      ESEU      TEATRU      UMOR      DIVERSE      BIBLIOTECĂ
Contact: webmaster@inforapart.ro              Copyright © 2002 - ANA & DAN