Cenaclul literar «Noduri si Semne» NODURI ŞI SEMNE Cenaclul literar «Noduri si Semne»
Cenaclul literar «Noduri şi Semne» - «Doar doua lucruri sunt infinite: universul si prostia umana. In legatura cu universul nu sunt sigur.» - [Albert Einstein]
NOUTĂŢI POEZIE PROZĂ ESEU TEATRU UMOR DIVERSE BIBLIOTECĂ
HOME
CREAŢII LITERARE
Autori-Texte-Opinii
Adaugă un text
Modifică/Şterge text
Modifică/Şterge opinie
ÎNREGISTRĂRI
Înscrie-te!
Modifică înscrierea
Şterge înscrierea
Schimbă parola
NOUTĂŢI
Ultimul text plasat
Ultimul autor înscris
Lista textelor
Lista comentariilor
OPINIA TA
Spune-ţi părerea!
NOU! NOU! NOU!
Termeni & Condiţii
Link-uri utile
Vrei un site personal?
CyberPoems
Poeme cibernetice
Soft nominalizat la Concursul Naţional de e-content, mai-2005
[Free download]
SITE-URI PRIETENE
»  Portal de divertisment
»  Anticariat online
»  Poeme cibernetice
»  Meditaţii, meditatori
»  AnteCV - Testare online
»  Management sexual
»  Testare/evaluare offline
»  Pro LOTO 6/49, 5/40
  Vizitatori:  20215861  
  Useri online:   8  
Cenaclul «Spune ceva»

Revista literara BOEMA

Filme si aplicatii multimedia educationale

DONATI
PENTRU CULTURĂ


Anunţuri: Antologie literară colectivă  
Autor: Florin T. Roman ( Florin T. Roman ) - [ ESEU ]
Titlu: Fotbalul şi celelalte sporturi - III
De cealaltã parte, spectatorii (galeriile) se întrec şi ei, cu furie şi urã, în a-şi adresa reciproc înjurãturi şi expresii obscene, într-un singur glas, fãrã cea mai vagã umbrã de ruşine. Nici nu le pasã de copiii pe care i-au adus cu ei. Sã îi înveţe ce ? În inconştienţa nebuniei lor, în multe cazuri aceşti aşa-zişi suporteri îşi fixeazã nume care de fapt li se potrivesc ca o mãnuşã : Ţdiavolii roşii", Ţcâinii", Ţtaurii", Ţluptãtorii", Ţtunarii". Uneori în faţa întregii ţãri (la meciurile televizate) se provoacã unii pe alţii, se huiduie unii pe alţii, se insultã, se înjurã şi… e nevoie de forţe de ordine pentru a nu se ajunge la violenţã. Ca pentru animale. Dar alteori se ajunge la: pãlmi, pumni, picioare, bâte, rãngi, cuţite, rãni, lacrimi, sânge, moarte. În anul 1950, în ziua când Brazilia a ratat cucerirea titlului mondial la fotbal, 35000 de chitare au fost rupte şi puse pe rug, iar mulţi oameni au fãcut infarct. Acesta e doar unul din mulţimea exemplelor, suficient însã pentru a concluziona : abrutizarea în sport transfigureazã suporterul într-o fiarã dezlãnţuitã împotriva culturii, civilizaţiei şi sãnãtãţii. Da, oameni buni, acesta e sportul în ziua de azi…
Nici proprii favoriţi nu sunt scutiţi de blesteme şi înjurãturi. Arbitrii sunt şi ei supuşi tirului de fluierãturi, fiind uneori necesarã protecţia poliţiei. Se cere demisia antrenorilor, a peşedinţilor. Se aruncã în teren cu petarde, cu fumigene, cu diverse obiecte. De multe ori sunt vizaţi arbitrii ori anumiţi jucãtori. Suporterul de azi nu ştie decât cã echipa sa e musai sã învingã. Se comportã asemenea unui drogat isteric, rãmas fãrã doza periodicã, cãruia trebuie sã-i Ţinjectezi" victoria pentru a se calma. Şi oricine crede el cã îi obstrucţioneazã drumul spre aceastã injecţie ( fie adversarii, arbitrii, suporterii adversarului, fie proprii favoriţi ), devine pentru el un inamic. Acest suporter a îmbogãţit în mod nefericit vocabularul sportiv cu termenul Ţhooligans". Majoritatea stadioanelor aratã în timpul meciurilor ca nişte mostre de iad. Crede cineva cã Dumnezeu se aflã atunci acolo ? Nu, se aflã în schimb stãpânul întunericului, cãruia nebunii suporteri îi aduc în mod conştient ofrande. Zeul fotbal. Închinare la idoli.
Şi nebunia nu se terminã la ieşirea de pe stadion : suporterul fanatic e în stare sã discute ore şi zile în şir, oriunde s-ar afla, despre tot ceea ce ţine de sportul sãu preferat. În cazul fotbalului, spre pildã, se discutã despre : rezultatele etapei recente şi analiza ei, comparaţii cu alte rezultate, din campionatele ţãrilor strãine, cupele europene în desfãşurare, campionatul ţãrii sale, transferurile de jucãtori, sumele investite de cluburi şi salariile jucãtorilor, antrenorilor, prestaţiile arbitrilor, viaţa sportivã şi privatã a jucãtorilor şi în general a oamenilor din sport, declaraţiile acestora, meciurile internaţionale, comparaţii între diverşi sportivi celebri etc.
Microbistul fanatic are fotbalistul sau fotbaliştii sãi preferaţi, pe care îi adorã, îi zeificã, ştie totul despre ei (şi ce numãr au la pantofi), cautã tricouri cu numele sau numãrul lor (pe care e dispus sã ofere oricât), când e îmbrãcat cu un astfel de tricou se simte în al nouãlea cer, are fotografii, abţibilduri şi afişe cu fotbaliştii sãi preferaţi, iar dacã i-ar întâlni ar fi în stare sã le sãrute şi tãlpile picioarelor. Aceştia sunt hristoşii lor. Of, Doamne !
Microbistul fanatic citeşte aproape toate publicaţiile sportive şi articolele tematice din ziarele cu alt profil, de unde aflã amãnunte despre echipa sau echipele sale favorite, despre jucãtorii sãi favoriţi şi prin care se pune la curent cu noutãţile, cu scandalurile vechi şi noi, cu informaţiile senzaţionale. Jurnaliştii, în marea lor majortate, în goana dupã bani exploateazã la maximum tot ceea ce se întâmplã în lumea sportului, iar când rãmân fãrã subiecte incitante (rarã situaţie), inventeazã ei înşişi ceva, punând în gura unor sportivi cuvinte pe care nu le-au spus niciodatã, dezgropând şi dramatizânt scandaluri mai vechi, interpretând tendenţios unele declaraţii, investigând nepermis viaţa privatã a unor sportivi mai cunoscuţi, provocând cu dibãcie situaţii conflictuale între asemenea sportivi. Dar din pãcate de cele mai multe ori nu e nevoie de asemenea meşteşugiri diabolice, realitatea furnizându-le din plin Ţmaterie primã". Atunci jurnaliştilor nu le rãmâne decât sã amplifice senzaţionalul subiectelor vizate şi sã-şi mãreascã tirajul. Iar bieţii microbişti - robi ai zeului Fotbal – cumpãrã Ţcuminţi", zi de zi, ziarul sau ziarele, citindu-le cu sufletul la gurã. Iar dacã le spui sã mai punã mâna şi pe Biblie sau pe o carte de rugãciuni, rişti sã te auzi înjurat. Ei nu au timp de aşa ceva. Trebuie sã citeascã rezultate, declaraţii, cronici, articole.
Zilnic, dar mai ales Duminica (ca sã fie batjocoritã şi Ziua Domnului), fotbalul este prezent pe aproape toate posturile de televiziune, de dimineaţa pânã seara : meciuri în direct, comentarii, discuţii, rezumate şi ultimele rezultate, goluri şi faze de joc reluate pânã la exasperare. Un specialist întoarce partidele pe toate pãrţile şi analizeazã tot felul de scheme de joc. Mai marii fotbalului tranşeazã cu sau fãrã seriozitate aspectele controversate ale sãptãmânii încheiate. Ce mai, fotbalul dovedeşte iar şi iar cã e rege. În Ziua Domnului. Şi chiar şi în sãrbãtorile mari ale creştinãtãţii. Pentru ei nu mai conteazã nici mãcar Crãciunul şi Paştile.
La Judecatã oare vor fi întrebaţi despre aceste nimicuri? Nu vor fi mai degrabã întrebaţi despre ce rugãciuni au citit şi despre cât de mult s-au rugat? Ce vor rãspunde atunci ? Cã nu au avut timp pentru rugãciune ? Cã au fost obligaţi sã vizioneze şapte meciuri pe sãptãmânã la TV şi unul pe stadion ? Cã a fost necesar sã citescã ziarele ? Cã au avut nevoie sã urmãreascã toate talk-show – urile şi sã revadã golurile etapei ? Cã a trebuit sã discute cu prietenii ore în şir, prin fan-club – uri, prin bodegi şi restaurante, pe la toate colţurile şi locurile publice despre noutãţile din fotbal ? Asta vor rãspunde ?

x

Nr Comentarii Comentatori
[ Comentează! ] [ Texte ] [ Autori ] [ HOME ]
Cenaclul Literar Online
«Noduri şi Semne»
Revista Boem@
EXPOZIŢIE DE CARTE
Dana POTORAC, Cuvinte sonore, Ed. Alma, Galati, 2008
ANTOLOGIE LITERARĂ
Arhiva de ANTOLOGII
FESTIVALUL ASPRA 2014
Biblioteca CENACLULUI
Cărţi publicate de membri
ACTIVITATE LITERARĂ
Arhivă IMAGINI
ATELIER LITERAR
Dicţionar de tehnici
Figuri de stil
Starea poeziei
Literatura fantastică
Curente literare
Reguli de ortografie
Ghid de exprimare
Contact
Istoria cenaclului
Membrii cenaclului
PUBLICÃ ŞI TU!
ONOMANTIA
MĂREŢIA OMULUI
MenStrict
Cel mai util cadou pentru iubita ta!
[ Free download]
Revista literara BOEMA
Editura InfoRapArt

OPINII
Opiniile sau punctele de vedere întâlnite aici aparţin celor care le-au exprimat.
POEZIE      PROZĂ      ESEU      TEATRU      UMOR      DIVERSE      BIBLIOTECĂ
Contact: webmaster@inforapart.ro              Copyright © 2002 - ANA & DAN