Cenaclul literar «Noduri si Semne» NODURI ŞI SEMNE Cenaclul literar «Noduri si Semne»
Cenaclul literar «Noduri şi Semne» - «Ceea ce cunoastem este prea putin, ceea ce nu stim este imens.» - [Laplace]
NOUTĂŢI POEZIE PROZĂ ESEU TEATRU UMOR DIVERSE BIBLIOTECĂ
HOME
CREAŢII LITERARE
Autori-Texte-Opinii
Adaugă un text
Modifică/Şterge text
Modifică/Şterge opinie
ÎNREGISTRĂRI
Înscrie-te!
Modifică înscrierea
Şterge înscrierea
Schimbă parola
NOUTĂŢI
Ultimul text plasat
Ultimul autor înscris
Lista textelor
Lista comentariilor
OPINIA TA
Spune-ţi părerea!
NOU! NOU! NOU!
Termeni & Condiţii
Link-uri utile
Vrei un site personal?
CyberPoems
Poeme cibernetice
Soft nominalizat la Concursul Naţional de e-content, mai-2005
[Free download]
SITE-URI PRIETENE
»  Portal de divertisment
»  Anticariat online
»  Poeme cibernetice
»  Meditaţii, meditatori
»  AnteCV - Testare online
»  Management sexual
»  Testare/evaluare offline
»  Pro LOTO 6/49, 5/40
  Vizitatori:  15398233  
  Useri online:   3  
Cenaclul «Spune ceva»

Revista literara BOEMA

Filme si aplicatii multimedia educationale

DONATI
PENTRU CULTURĂ


Anunţuri: Antologie literară colectivă  
 
[ PROZA ] Maria Ieva

Un fragment din cãlãtorie
 
Ora 03³ş, vineri 16.03.2011, Maria deschise ochii, odaia era cufundatã în beznã, mintea îi era atât de limpede de parcã n-ar fi dormit deloc. Totuşi reuşise sã doarmã trei ore în aceastã noapte. Era suficient, se simţea într-o formã excelentã. Întinse mâna pe marginea noptierei şi aprinse veiozã, lumina difuzã invadã camera. Se ridicã în şezut şi cu o mişcare precisã luã creionul roşu şi agenda cu coperţi maroni de pe noptierã. Le zâmbi pe rând la fiecare, apoi pentru câteva momente ţinu agenda strâns la piept. Prinse semnul de carte şi agenda se frânse în douã, aşternând o lume nouã. Rãsãrirã câteva rânduri mâzgãlite, le recunoştea foarte bine, ştia ce se afla printre acele rânduri, fragmente din viaţa ei, trãiri, sentimente ascunse.,, Ce bine cã vã am, gândi ea, sunteţi tovarãşii mei de drum, vã mulţumesc cã existaţi!"
Începu sã scrie în pat pe genunchi îndoiţi, fiecare gând se transforma în cuvânt, fiecare vis prindea formã, fiecare sentiment era înãlţat de iubire.,, Doamne îţi mulţumesc pentru ziua de azi, pentru clipa de acum, îţi mulţumesc pentru viaţã!"Cu acest sentiment de mulţumire, Maria începu sã scrie, inima ei era plinã de pace şi bucurie, de dragoste şi dãruire. A învãţat sã alunge din mintea ei dialogul, sã nu mai facã presupuneri, a încercat şi în fiecare zi încearcã sã vadã doar partea bunã a lucrurilor; şi-a golit inima şi mintea de sentimente, emoţii negative şi a încercat sã le înlocuiascã cu cele pozitive.
Nu a fost întotdeauna aşa, a fost un om plin de teamã, de remuşcãri, de zbucium, un om ca mulţi alţii, un om care nu-şi înţelegea prea bine misiunea de om. Se simţea prinsã în cursã şi oricât se strãduia sã iasã se afunda tot mai tare, oricâte aşteptãri avea de la oameni avea tot mai multe dezamãgiri care o umpleau de amãrãciune şi deznãdejde. Îşi dãdea seama cã undeva greşeşte, dar nu înţelegea unde; era conştientã cã greşeala se repetã, dar nu înţelegea de ce. Aşa au început cãutãrile şi zi dupã zi a descoperit o altã laturã a vieţii, o laturã în care singurãtatea nu mai era la ea acasã. A înţeles cã existã cineva care poate sã umple golul, oricât de mare ar fi el, cã şi în pustiul cel mai arid, mai poate exista viaţã. A privit şi a înţeles totul altfel, a început sã se apropie tot mai mult de Dumnezeu, de univers, de oameni , din acea clipã, Maria, a plecat în cãlãtorie.
Am gãsit în paginile agendei ei câteva însemnãri referitoare la cãlãtoria în care a plecat, nu ştiu exact ce a vrut sã spunã, dar mi-au plãcut cuvintele, visele, speranţele ei şi am simţit nevoia de a le împãrtãşi şi altora.
,,Bunã dimineaţa viaţã, o nouã zi, o nouã confruntare, o altã şansã de a fi fericit. Mã pregãtesc sã experimentez aceastã zi prin prisma unui om fericit. Sunt un om fericit, aşa cã, hai la drum ! Voi lãsa în urmã bagajul, azi voi cãlãtori doar cu un rucsac în care mi-am pus cele necesare unei singure zi, atât, o singurã zi, doar azi. Mã voi bucura de azi, ieri s-a dus, mâine va veni dar azi sunt, exist şi acum trãiesc. La ce bun sã plâng dupã ziua de ieri, sã las tristeţea şi nesiguranţa sã mã macine. Aceste douã sentimente atât de identice, dar atât de diferite. Din cauza tristeţii, te doare sufletul şi la un moment dat trupul se îmbolnãveşte, din cauza nesiguranţei te doare trupul şi mintea ajunge sã vorbeascã pe mai multe voci. Tristeţea vine din inimã, nesiguranţa din minte şi apoi mai existã dezamãgirea, care e sora mai mare a tristeţii. Te îmbrãţişeazã, îţi îngheaţã inima şi îţi blocheazã toate simţurile. Mergi, alergi dar habar nu ai încotro te duci şi de unde vii. Alergi pânã când picioarele nu se mai pot mişca atât de grele au devenit, iar mintea e liberã s-a eliberat de orice gând. Simţi nevoia sã te aşezi, trupul ţi-e greu, nu mai rãspunde la comenzi... Unde, sã te aşezi ? Nu se zãreşte nicãieri un loc în care sã te poţi odihni. Ai ajuns într-un ţinut strãin, simţi cã nu-i aparţii, dar nu mai aparţii nici unui alt loc. Nu şti ce sã faci, cine eşti,încotro te îndrepţi.
Te simţi gol, un strãin într-un înveliş pe care nu-l cunoşti. Îl priveşti atent, nu, nu l-ai mai întâlnit pânã atunci. Eşti convins cã nu l-ai mai vãzut dar totuşi existã la el ceva care îţi aminteşte de tine.
De unde vii strãine, unde ai rãtãcit calea, putem face aceastã cãlãtorie împreuna? Piesa s-a terminat, urmeazã actul final, aştepţi sã cadã cortina? Sala e goalã, spectatorii nu se zãresc.Unde au dispãrut? Nu se aud nici aplauze, nici huiduieli, înseamnã cã ai jucat singur, act dupã act. Ţi-ai dat toatã strãdania, ai pus pe scenã tot talentul, toate sentimentele, toate emoţiile, dar... linişte. Ai vrut sã placi? Cortina cade, spectacolul ia sfârşit şi constaţi cã ai jucat singur. Ai avut impresia cã sunteţi mai mulţi, cã formaţi împreunã, un cerc, o spiralã? Ai crezut cã fiecare îl înalţã pe celãlalt? Te-ai înşelat, te-ai îmbrãţişat singur cu speranţe şi cu vise mãreţe, ai vrut sã demonstrezi cã eşti capabil sã te ridici la cerinţele societãţii, o societate care şi-a pierdut valorile, dar în care tu te-ai strãduit sã te integrezi, sã fi unul dintre cei buni. Buni la ce? O medalie, un premiu, o diplomã îţi poate schimba esenţa? Nu cred, rãmâi acelaşi cãlãtor în trenul vieţii, o staţie, douã, trei, turul Europei sau înconjurul pãmântului. Unde te dai jos? Depinde de tine ce laşi în urmã şi ce cauţi în cãlãtoria ta.
Hai strãine, sã cãlãtorim împreunã, poate ajungem sã ne cunoaştem mai bine, în fond amândoi suntem nãscuţi din iubire, sau mã rog, aşa ar fi trebuit, oricum suntem nãscuţi prin fecundare şi mãcar puţinã iubire tot o fi existând la origini. Poate împreunã vom învãţa sã ne simţim liberi, liberi ca pasãrea cerului, sã cãutãm locul în care sã ne simţim acasã şi sã putem forma o singurã persoanã, una singurã..
Ai vrut sã crezi în oameni, în dragostea lor, într-o relaţie, într-un cãmin? Toate credinţele ţi s-au dãrâmat? Te simţi trãdat şi gol? E timpul sã începi sã cauţi mai atent în interiorul tãu, sã începi sã te cunoşti mai bine, sã te accepţi şi apoi sã te iubeşti. Schimbã puţin ordinea prioritãţilor, adunã iubirea în interiorul tãu şi apoi revars-o afarã, mulţumeşte-te pe tine şi apoi mulţumeşte-i pe alţii, crezi în tine şi apoi crede în alţii. Eşti un om minunat, eşti o parte din întreg, eşti o creaţie a lui Dumnezeu, creeazã în interiorul tãu o lume aşa cum ai vrea sã fie cea în care trãieşti, în care copii tãi vor creşte şi vor învãţa iubirea, şi atunci când ai adus-o în starea ta de perfecţiune încearcã sã le vorbeşti şi altora despre ea.
Viaţa e un dar, trãieşte liber, alungã aşteptãrile, condiţionãrile, fi aşa cum eşti în lumea din interiorul tãu, iubeşte necondiţionat şi nu va exista tristeţe, nici nesiguranţã şi nici
dezamãgire. Vei gãsi un om nou, o viaţã nouã în acelaşi ambalaj, un ambalaj cu mai multã luminã, un spirit împãcat şi un suflet împlinit.
Îţi mulţumesc pentru fiecare încercare, pentru fiecare reuşitã şi pentru fiecare eşec!
Cãlãtorie uşoarã plinã de iubire!"

 
                        Data înregistrãrii textului: 08.05.2011
                        Numãr accesãri / comentarii: 645 / 2
 
Texte recente
Nr Autor Domeniu Data text Titlu text A/C
1 Mariami DIVERSE 23.05.2018 Pasãrea 1/0
2 Mariami DIVERSE 23.05.2018 Cum stau lucrurile 1/0
3 Mariami DIVERSE 23.05.2018 Privind cãrţile 2/0
4 Aurel Conțu POEZIE 23.05.2018 Evidând 0/0
5 cotangenta POEZIE 22.05.2018 din greşealã în greşealã spre victoria final 5/0
6 Mariami POEZIE 22.05.2018 Viaţa împleteşte secunde subţiri 3/0
7 Aurel Conțu POEZIE 22.05.2018 Obsesiv 1/0
8 Mariami POEZIE 21.05.2018 Sufletul meu 3/0
9 cotangenta POEZIE 21.05.2018 îmbãtrânim dinspre centru spre periferie 6/0
10 Aurel Conțu POEZIE 20.05.2018 Zefir 4/0
11 Mariami POEZIE 19.05.2018 Cãutaeea ta va mişca lumea 6/0
12 ladyinblack POEZIE 18.05.2018 Scurt-metraj 2/0
13 elsis POEZIE 18.05.2018 Rãsãrit 3/0
14 Mariami POEZIE 17.05.2018 Patruzeci de zile 7/0
15 Mariami POEZIE 16.05.2018 Tu decizi 9/0
16 ladyinblack POEZIE 16.05.2018 N-ai simţit cum calcã sfera 4/0
17 nuculus POEZIE 16.05.2018 Cine la ars pe rug pe Giordano Bruno 4/0
18 ladyinblack POEZIE 16.05.2018 Nocturnã 10/0
19 ladyinblack POEZIE 15.05.2018 Taina unei copilãrii 4/0
20 Mariami POEZIE 15.05.2018 Îşi plâng eroii noştri neamul 10/0
[ HOME ]
Comentarii recente
Nr Autor text Titlu text Comentator Text comentariu
1 cotangenta mã doare la rãdãcina unui înger cotangenta Multumesc! Ma bucur ca a ajuns...
2 Aurel Conțu Mi-ar trebui Mariami Dureros de multe ori, avem cee...
3 cotangenta mã doare la rãdãcina unui înger romulus Un poem deosebit!...
4 elbi Întâi de mai cotangenta E inaltator sa stiu ca mai exi...
5 cotangenta lumea e o sumã de compromisuri elbi Adevãrat ai grãi...
6 romulus Vinovaţi romulus Mã doare faptul c&atild...
7 romulus Vinovaţi elbi Corect!...
8 cotangenta între atâtea variante de neant romulus Superb!...
9 elbi Fãrã de care... romulus Am citit cu multã pl&at...
10 elbi Primiţi-l pe Iisus! romulus Versuri ce surprind perfect re...
11 elbi Mã închin romulus Un poem deosebit! Felicit&atil...
12 Mariami Cântec Mariami Paştele sã-ţi...
13 Mariami Simplu Mariami Cititorul are dreptate, el ved...
14 Mariami A doua şansã Mariami Cei mai mulţi oameni nu s...
15 Tiolia chiar şi poezia-i de post în ziua de vineri cotangenta Toate gandurile sunt perfect d...
16 ladyinblack Noaptea îngerilor Tiolia Îngerii au fost în...
17 Mariami A doua şansã Tiolia Dar cu prima şansã...
18 cotangenta îmi donez fericirea de a cãuta fericirea Tiolia O donaţie cât sufle...
19 Daniel BG Scurt dialog Tiolia O descriere prozaicã a ...
20 Ciobanu Alexandru-Eu Dincolo de Sfârşit Tiolia Bine ai venit pe Noduri! O ...
[ HOME ]
[ Click aici pentru a vedea un autor / text la întâmplare! ]
Cenaclul Literar Online
«Noduri şi Semne»
Editura InfoRapArt
EXPOZIŢIE DE CARTE
Valeriu VALEGVI, Vremea vremii, Ed. Opera Magna, Iasi, 2009
ANTOLOGIE LITERARĂ
Arhiva de ANTOLOGII
FESTIVALUL ASPRA 2014
Biblioteca CENACLULUI
Cărţi publicate de membri
ACTIVITATE LITERARĂ
Arhivă IMAGINI
ATELIER LITERAR
Dicţionar de tehnici
Figuri de stil
Starea poeziei
Literatura fantastică
Curente literare
Reguli de ortografie
Ghid de exprimare
Contact
Istoria cenaclului
Membrii cenaclului
PUBLICÃ ŞI TU!
ONOMANTIA
MĂREŢIA OMULUI
MenStrict
Cel mai util cadou pentru iubita ta!
[ Free download]
Revista literara BOEMA
Editura InfoRapArt

OPINII
Opiniile sau punctele de vedere întâlnite aici aparţin celor care le-au exprimat.
POEZIE      PROZĂ      ESEU      TEATRU      UMOR      DIVERSE      BIBLIOTECĂ
Contact: webmaster@inforapart.ro              Copyright © 2002 - ANA & DAN