Cenaclul literar «Noduri si Semne» NODURI ŞI SEMNE Cenaclul literar «Noduri si Semne»
Cenaclul literar «Noduri şi Semne» - «Universul este un cerc al carui centru e pretutindeni, iar circumferinta nicaieri.» - [Blaise Pascal]
NOUTĂŢI POEZIE PROZĂ ESEU TEATRU UMOR DIVERSE BIBLIOTECĂ
HOME
CREAŢII LITERARE
Autori-Texte-Opinii
Adaugă un text
Modifică/Şterge text
Modifică/Şterge opinie
ÎNREGISTRĂRI
Înscrie-te!
Modifică înscrierea
Şterge înscrierea
Schimbă parola
NOUTĂŢI
Ultimul text plasat
Ultimul autor înscris
Lista textelor
Lista comentariilor
OPINIA TA
Spune-ţi părerea!
NOU! NOU! NOU!
Termeni & Condiţii
Link-uri utile
Vrei un site personal?
CyberPoems
Poeme cibernetice
Soft nominalizat la Concursul Naţional de e-content, mai-2005
[Free download]
SITE-URI PRIETENE
»  Portal de divertisment
»  Anticariat online
»  Poeme cibernetice
»  Meditaţii, meditatori
»  AnteCV - Testare online
»  Management sexual
»  Testare/evaluare offline
»  Pro LOTO 6/49, 5/40
  Vizitatori:  15397604  
  Useri online:   3  
Cenaclul «Spune ceva»

Revista literara BOEMA

Filme si aplicatii multimedia educationale

DONATI
PENTRU CULTURĂ


Anunţuri: Antologie literară colectivă  
 
[ POEZIE ] Mihaela Meravei

      Prefaţã la volumul de debut-Viaţa pe verticalã
 
      Poezia - cel mai durabil prieten
      Mihaela Meravei intra, cu acest volum de versuri, într-o etapa
      noua a vietii sale, aceea a poetului care debuteaza editorial. Fiindca asta înseamna aceasta carte a sa, pe care o intituleaza în mod placut
      "Viata pe verticala". Desigur, volumul, asa cum se întâmpla cu toate cele care apar în ziua de azi, nu va întâmpina niciun fel de rezistenta
      dârza, nu va exista nicio ostilitate, fatisa sau nu, a criticilor, asa cum odinioara se petrecea, de exemplu, pe vremea lui Nichita Stanescu, sau a lui Marin Sorescu, ca intoleranta la orice element artistic sau de alta natura tinând de creatia literara.
      Si chiar daca am mai fi în acele vremuri, tot nu am fi asistat la o oponenta majora a criticii literare. Nu, în cazul volumului de fata care - dupa parerea mea - este scris daca nu în spiritul exigentei si rigorii poetice, cel putin la un nivel înalt al sinceritatii si confesiunii.
      Pentru ca, de ce nu, poezia moderna de azi, întruchipând forme în care scrisul deliberat, autentic, dezvaluitor, pornit de la cea mai integra confesiune este, dupa câte se pare, daca nu cea mai potrivita, atunci cu siguranta cea mai aplicata.
      Asadar, din punctul de vedere al scrisului, autoarea se afla în
      prima sa etapa estetica. Este pentru prima oara când o vedem împartasindu-ne câte ceva din crezul sau artistic, desi eu personal, dar si multi altii, am mai întâlnit-o pe poeta pe cel putin un site/cenaclu literar. Deci, am putea banui ca a avut timp ca, în medii propice, în ateliere de creatie, sa-si formeze un stil de început, sa încerce sa se exprime mai cu aplomb artistic si sa capete suficienta experienta si încredere în expresia scrisului sau.
      Desi singura ne marturiseste ca "obsesia mea pentru cuvinte /nu este rasplata unui talent cultivat" (ca sa o iubesc pe ea), poeta ne dezvaluie, deloc întâmplator, zveltetea si ingeniozitatea sa artistica, poetica, aplicând forme tehnice uneori surprinzatoare, care conferaversului sau o doza certa de atractivitate si ospitalitate. De altfel, în acelasi poem, autoarea este nevoita sa recunoasca faptul ca, în celemai tainice unghere ale spiritului, ea se confunda pe undeva cu poezia: "(poezia) // o iubesc pe ea... / pereche a sufletului meu".
      Daca într-un poem precum "cum vrei sa împrimavaresc"
      întâlnim termeni mult prea pretentiosi si aspri ("ploi de gheata","doruri reumatice", "suflet astmatic", "glazurare cu ceata", "geruire","dinti de soare", "cojoc de omat" s.a.), în schimb, ca un fel de compensatie, în poeme precum cel intitulat "Renastere" sensibilitatea îsi face din plin efectul si se revarsa cu blândete asupra noastra: "ma trezesc din hibernare / când aud ghioceii / cum despica zapada".
      Îndragostita de poezie în cel mai evident mod cu putinta,
      autoarea nu se poate abtine sa nu ne împartaseasca bucuria din sufletul sau atunci când o întâlneste: "prin camerele inimii / copilul din mine gângureste / poezie" (respins de cei din jur).
      Poetul este destinat sa fie mereu nemultumit de el însusi. Mereu versul sau se ascute pâna ajunge la perfectiune, la forma la care cititorul nu mai are nimic de adaugat si atunci satisfactia acestuia va deveni una cu cea a creatorului. Toate aceste substraturi ale poematicii sunt marturisite cititorilor, uneori cu deschidere, alteori sub mantia absconsului. În poezia Mihaelei Meravei, însa, elemente de ars poetica apar destul de frecvent. De altfel, poeta, sincera cu ea însasi pâna la cele mai fine detalii, nu se sfieste sa ne spuna ce crede despre lume si viata si, mai ales, despre rostul poeziei: "sentimental autentic / îti angajezi talentul / în slujba unei afrodite / din simfonia cuvintelor" (Reforma sentimentala).
      Iata iarasi un crez artistic, relatat în versuri de o subtilitate
      profunda, într-un poem citat aici în totalitate: "din nopti prea albe /sa le pot dormi / ma mut în casa sufletului / unde si-au lasatamprenta / cuvintele fara timp / înflorite pe ram de rogvaiv / crescutîn mine ca trup / din trupul poeziei / ce vine din adânc / vindecatoare/ apa vie" (Apa vie). Este poemul care dezvaluie si o anumita identitate între preferintele autoarei si cele ale prezumptivilor saicititori.
      Poeta este tentata sa împreuneze resursele visului si imaginatiei cu lucruri si fenomene reale. Efectul pe care îl obtine este direct proportional cu dificultatea unghiului de privire, cu neasteptatul posturii: "din suflet ti-ai facut culcus / sa-mi pot odihni neodihna"(poezie).
      O haina noua este întotdeauna un prilej de bucurie a sufletului.De aceea, asocierea cu cel mai frumos si aspirat anotimp pare a fi un lucru asteptat cu emotie: "doar... îmbraca-te cu mine / sa înflorim/împreuna / o vesnica primavara" (o vesnica primavara)
      Fara sa nesocoteasca atributele exigentei, autoarea îsi traieste cu intensitate propriile angoase în cautarea îndaratnica a raspunsurilor pe care le asteapta în legatura cu zadarnicia ontologica: "si eu /pastrav încapatânat / ma lupt cu pietrele / împotriva desertaciunii"(Împotriva curentului). Pe de alta parte însa este constienta ca, defapt, marile adevaruri i se cuibaresc în propria-i fiinta si doar trebuie sa capete întelepciunea trebuincioasa dezvelirii însemnatelor si mult asteptatelor clarificari: "cotrobaind prin canionul cunoasterii / sa întelepciunea / m-am ancorat în punctele cardinale / ale sinelui"(Stand by). De astfel, acest din urma poem ar putea fi un exemplu derespiratie împacata a sufletului de poet al Mihaelei Meravei.
      Poezia de dragoste este si ea o tema de substanta a prezentuluivolum. Pornind chiar de la revarsarea iubirii catre semeni: "cu firul întelepciunii / îmi cos umerii / prea mici sa duca / balanta judecatorului..." (Iubesc oamenii...) si continuând cu transhumanta dorului în variante autohtone: "pastori din tata în fiu / urcam iar iubirea / pe pajisti... de munte" (Transhumanta sentimentelor), eul
      liric se mistuie sub aproape toate canoanele stiute ale pasiunii,inclusiv atingând nuante de suferinta si strigându-si uneori disperarea si neputinta în fata destinului neiertator al dragostei neîmpartasite:"mi-e lipsa de tine / e ca o durere / ce zace / se zbate / si tipa în mine" (Mi-e).
      Fiind totodata si poeta ilustrarii obiectelor la modul frust, fara a substitui obiectul, natura, chiar si epicul si pretextul exterior, cu reflectia si emotia solidificata, autoarea figureaza diverse situatii, pune în scena sentimente, pune în ecuatie stari de spirit (în general cele care îi apartin), ba chiar regizeaza si idei. Daca uneori apeleaza
      la metafore de nuanta: "în padurea mutilor / nu se mai aude tiuitulvântului" (respins de cei din jur), întâlnim însa si împletiri de imagini dense, fara vreo intentie evidenta de a delimita granitele dintre vis si închipuire. Filosofia poetei pare a fi una traita, o perpetua interogatie
      asupra conditiei umane si, în particular, asupra conditiei artistului:"dezbracati de inhibitii diurne / holograme nude / împletim gânduri interzise / robiti de pasiunea zorilor /stropim toamna / cu uleiuri esentiale" (Robiti de toamna). De altfel, poeta nu se lasa usor
      impresionata si subliniaza doar tangential vreo stângacie a
      universului întâlnita în calea sa.Autoarea ne demonstreaza ca are si veleitati artistice exotice,încercând, sporadic, si unele compozitii de inspiratie nipona: "flori albe de mar / pe cladiri în cutremur - / oamenii singuri" (trei ori haiku).
      Mihaelei Meravei nu-i trebuie deloc un exces de fantezie ca sa ne faca sa-i citim cu placere versurile. Iata, de pilda, cum îsi defineste, în mod magistral, mama: "Surâde cerul când / pe palma tremurânda de timp / presari firimituri albe, / vrabii si porumbite se aduna / ciripind sarbatoarea" (Deosebita dintre toate). Sau cum îsi surprinde propriile-i simtiri îmbatate de aromele de neuitat ale copilariei: "aroma de pâine calda ma urmareste, / îmi este nesfârsit
      de tine / plamada a trupului meu" (somn alb si aroma de pâine coapta). Sau, înca, iata cum poeta stie sa ne vorbeasca despre un paradis vazut numai de ea, cu mult mai distins ornamentat decât asa cum îl stim noi: "Edenul împodobit / cu bonsai" (Lumea mea).
      Poezia din acest volum de debut este o poezie care respira
      complet a suflet, a interior, a apasare pe inima, toate acestea potrivindu-se aproape identitar cu celebra vorba a lui Marin Sorescu:"Suflete, bun la toate".
      Aflata la început de cariera în acest domeniu, poeta Mihaela
      Meravei ni se prezinta ca o artista a versului agreabil, care se apropiecu pasi hotarâti de cristalizare si care, cel mai probabil în volumul sau urmator, ne va oferi complet dovada maturitatii sale poetice.
      Petre Rau
      
 
                        Data înregistrãrii textului: 13.06.2012
                        Numãr accesãri / comentarii: 730 / 3
 
Texte recente
Nr Autor Domeniu Data text Titlu text A/C
1 Aurel Conțu POEZIE 22.05.2018 Obsesiv 0/0
2 Mariami POEZIE 21.05.2018 Sufletul meu 2/0
3 cotangenta POEZIE 21.05.2018 îmbãtrânim dinspre centru spre periferie 3/0
4 Aurel Conțu POEZIE 20.05.2018 Zefir 3/0
5 Mariami POEZIE 19.05.2018 Cãutaeea ta va mişca lumea 5/0
6 ladyinblack POEZIE 18.05.2018 Scurt-metraj 2/0
7 elsis POEZIE 18.05.2018 Rãsãrit 3/0
8 Mariami POEZIE 17.05.2018 Patruzeci de zile 7/0
9 Mariami POEZIE 16.05.2018 Tu decizi 9/0
10 ladyinblack POEZIE 16.05.2018 N-ai simţit cum calcã sfera 4/0
11 nuculus POEZIE 16.05.2018 Cine la ars pe rug pe Giordano Bruno 4/0
12 ladyinblack POEZIE 16.05.2018 Nocturnã 10/0
13 ladyinblack POEZIE 15.05.2018 Taina unei copilãrii 4/0
14 Mariami POEZIE 15.05.2018 Îşi plâng eroii noştri neamul 10/0
15 ladyinblack POEZIE 15.05.2018 Filosofice 5/0
16 cotangenta POEZIE 15.05.2018 fericit este punctul liber şi neatârnat nimãnui 8/0
17 elsis POEZIE 15.05.2018 Breaking news 7/0
18 cotangenta POEZIE 14.05.2018 poezia mea tinde spre 0 10/0
19 elbi POEZIE 14.05.2018 Singura cãrare( Cântec folk) 35/0
20 Mariami POEZIE 13.05.2018 Nu am somn 10/0
[ HOME ]
Comentarii recente
Nr Autor text Titlu text Comentator Text comentariu
1 cotangenta mã doare la rãdãcina unui înger cotangenta Multumesc! Ma bucur ca a ajuns...
2 Aurel Conțu Mi-ar trebui Mariami Dureros de multe ori, avem cee...
3 cotangenta mã doare la rãdãcina unui înger romulus Un poem deosebit!...
4 elbi Întâi de mai cotangenta E inaltator sa stiu ca mai exi...
5 cotangenta lumea e o sumã de compromisuri elbi Adevãrat ai grãi...
6 romulus Vinovaţi romulus Mã doare faptul c&atild...
7 romulus Vinovaţi elbi Corect!...
8 cotangenta între atâtea variante de neant romulus Superb!...
9 elbi Fãrã de care... romulus Am citit cu multã pl&at...
10 elbi Primiţi-l pe Iisus! romulus Versuri ce surprind perfect re...
11 elbi Mã închin romulus Un poem deosebit! Felicit&atil...
12 Mariami Cântec Mariami Paştele sã-ţi...
13 Mariami Simplu Mariami Cititorul are dreptate, el ved...
14 Mariami A doua şansã Mariami Cei mai mulţi oameni nu s...
15 Tiolia chiar şi poezia-i de post în ziua de vineri cotangenta Toate gandurile sunt perfect d...
16 ladyinblack Noaptea îngerilor Tiolia Îngerii au fost în...
17 Mariami A doua şansã Tiolia Dar cu prima şansã...
18 cotangenta îmi donez fericirea de a cãuta fericirea Tiolia O donaţie cât sufle...
19 Daniel BG Scurt dialog Tiolia O descriere prozaicã a ...
20 Ciobanu Alexandru-Eu Dincolo de Sfârşit Tiolia Bine ai venit pe Noduri! O ...
[ HOME ]
[ Click aici pentru a vedea un autor / text la întâmplare! ]
Cenaclul Literar Online
«Noduri şi Semne»
Editura InfoRapArt
EXPOZIŢIE DE CARTE
Claudiu-Nicolae SIMONATI, Cugetul vietii, Ed. Univ. Lucian Blaga, Sibiu, 2010
ANTOLOGIE LITERARĂ
Arhiva de ANTOLOGII
FESTIVALUL ASPRA 2014
Biblioteca CENACLULUI
Cărţi publicate de membri
ACTIVITATE LITERARĂ
Arhivă IMAGINI
ATELIER LITERAR
Dicţionar de tehnici
Figuri de stil
Starea poeziei
Literatura fantastică
Curente literare
Reguli de ortografie
Ghid de exprimare
Contact
Istoria cenaclului
Membrii cenaclului
PUBLICÃ ŞI TU!
ONOMANTIA
MĂREŢIA OMULUI
MenStrict
Cel mai util cadou pentru iubita ta!
[ Free download]
Revista literara BOEMA
Editura InfoRapArt

OPINII
Opiniile sau punctele de vedere întâlnite aici aparţin celor care le-au exprimat.
POEZIE      PROZĂ      ESEU      TEATRU      UMOR      DIVERSE      BIBLIOTECĂ
Contact: webmaster@inforapart.ro              Copyright © 2002 - ANA & DAN